Klimatske promjene negativno utiču na zdravlje: Alergije pune ambulante

Katarina Šaponja
Foto: Agencije

BANjALUKA - Alergije iz godine u godinu muče sve više odraslih i djece, a polen i grinje su među najčešćim uzročnicima ovih reakcija.

Koliko su alergije uzele maha najbolji pokazatelji su rezultati posljednjih istraživanja prema kojima je svaki treći čovjek na nešto alergičan, od prašine do omekšivača za veš. Prema riječima pulmologa Branislava Lolića broj alergičnih raste zbog ukupnog okruženja u kojem živimo, počevši od klimatskih promjena i industrijskog razvoja.

- Čini mi se da je ove godine zbog puno padavina i odsustva snijega ranije počela sezona polena i samim tim duže traje pa ima mnogo osoba sa alergijskim tegobama - kazao je Lolić.

Jedan od najčešćih alergena je polen, posebno polen ambrozije, koji je aktivan krajem avgusta i u septembru te grinja. 

- Savjetujem svima koji znaju na šta su alergični da sada, kada je sezona odmora otputuju na godišnji odmor ili promijene životnu sredinu u tom periodu, ukoliko su u mogućnosti - rekao je on.

Kako kaže, oni koji to ne mogu treba da uzmu određenu preventivnu terapiju.

- Postoje lijekovi koji se propisuju prije pojave očekivanih tegoba. Tih lijekova ima u raznim oblicima, od sirupa, tableta do sprejeva koji vrlo često učine da dok ih uzimate nemate tegobe - pojašnjava Lolić.

On je dodao da se simptomatski lijekovi uzimaju onda kada pacijenti osjete neke znakove alergije.

- To mogu biti bronhodilatatori za osobe koje imaju disajne tegobe, kapi za oči i nos za one koji imaju polensku kijavicu te neke kreme za kožne alergije - dodaje Lolić.

U ambulante porodične medicine već od početka perioda cvjetanja javljaju se pacijenti koji su alergični na različite vrste polena, kažu iz Službe porodične medicine. Specijalista porodične medicine Kosana Stanetić ističe da je broj pacijenata koji dolaze na preglede uglavnom isti kao i prethodnih godina u ovom godišnjem dobu. 

- Uglavnom su to pacijenti koji već imaju poznate alergije na neki od sezonskih alergena - ističe Stanetićeva.

Kako kaže, alergije pogađaju osobe svih dobnih grupa, a mogu se javiti od djetinjstva pa sve do starijeg životnog doba. Ključni faktor rizika za obolijevanje od alergija je genetska predispozicija i atopijska konstitucija, odnosno nasljedni faktor.

- Ovo dokazuju i podaci da se u pojedinim porodicama alergije javljaju kod više članova porodice, dok u drugim porodicama nema oboljelih od ovih bolesti - pojašnjava Stanetićeva.

Simptomi alergija na inhalatorne alergene se pojavljuju uglavnom u vidu polenske kijavice, alergijskog rinitisa i konjuktivitisa te pojave alergijske astme ili pogoršanja simptoma ove bolesti kod pacijenata koji odranije imaju dijagnostikovanu alergijsku astmu. 
- Pacijenti se najviše žale na kijanje, suzenje očiju, svrab u nosu, curenje nosa ili gušenje - rekla je ona.

Polen, ambrozija, lipa i lijeska samo su neki od uzročnika 12 alergija sa kojima se mladić Stefan Dević bori već godinama.

- Pijem redovno tablete, kupam se i po nekoliko puta dnevno, a odjeću moram često mijenjati - kaže Dević i dodaje da mu alergija ponekad smeta u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Polenski semafor

Koncentracija polena većine biljaka za tekuću sedmicu je pretežno umjerena do visoka. 

Polen trave je jedino u porastu u odnosu na prethodne sedmice te kod alergičnih osoba uglavnom može izazivati alergijske reakcije - podaci su Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana