Klikom do preciznih podataka o gradu

Vesna Popović
Klikom do preciznih podataka o gradu

Banjaluka - Digitalni adresar Banjaluke koji će sadržavati ulice i kućne brojeve, stambeno-poslovne objekte, podatke iz digitalnog katastra i avio-snimke terena, trebalo bi da bude uspostavljen do kraja ove godine.

Ugovor o realizaciji ovog projekta potpisali su juče gradonačelnik Igor Radojičić i direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Miloš Komljenović.

- Adresar će omogućiti preciznu evidenciju i predstavljaće bazu podataka koja će olakšati niz drugih aktivnosti od prostornog planiranja pa do toga koje su potrebe stanovnika pojedinih dijelova grada kada su u pitanju zdravstvena zaštita, školovanje, izgradnja infrastrukture - kazao je Radojičić.

Adresar će, prema njegovim riječima, olakšati posao u vezi sa naplatom poreza na nepokretnosti.

- Dozvoliće nam da uporedimo bazu podataka prijavljene imovine u Poreskoj upravi sa stanjem na terenu. Isto tako brže ćemo rješavati pitanja vlasništva nad parcelama - istakao je Radojičić.

Komljenović je rekao da je Banjaluka 27. lokalna zajednica u Republici Srpskoj u kojoj počinje priprema registra.

- Olakšaće procedure prijave i odjave prebivališta, dostavu pošte, intervencije Hitne pomoći, vatrogasaca, socijalnih radnika i drugih. Centralni adresni registar svih lokalnih zajednica, kada bude potpuno uspostavljen, biće dostupan javnosti na "Geoportalu RS" - naveo je Komljenović.

Švedska finansira ovaj projekat, a ambasador ove kraljevine u BiH Anders Hagelberg je rekao da će adresar olakšati život građanima i unaprijediti efikasnost uprave.

- Siguran sam da to ima potencijal da poboljša situaciju u mnogim oblastima, kao što su vladavina zakona, transparentnost, borba protiv korupcije, ali i da unaprijedi investicionu klimu - kazao je Hagelberg.

Po završetku sastanka Radojičić je govorio i o aktuelnim pitanjima za grad, pa je u vezi sa odlukom vladajuće koalicije da bude pokrenut postupak za razrješenje predsjednika Skupštine grada Budimira Balabana kazao da očekuje da će koalicija 19. jula doći do imena novog predsjednika Skupštine.

- Želimo da na istom zasjedanju Skupštine, najvjerovatnije 20. jula, bude izvršena smjena Balabana i imenovan novi predsjednik Skupštine -  kazao je Radojičić.

Još je rekao da Odjeljenje za kulturu, socijalnu politiku i turizam priprema poseban izvještaj o radu Centra za socijalni rad i stanju u njemu.

- Ovaj dokument sadržavaće i kontrole Ministarstva zdravlja, gradskih inspekcijskih službi i interne revizije, dopise građana i organizacija. Na bazi tog izvještaja biće utvrđeno šta ćemo dalje činiti - kazao je Radojičić.

ZIBL

Igor Radojičić je naveo da novoimenovani v. d. direktora Zavoda za izgradnju (ZIBL) Velimir Kukobat treba da sprovede plan restrukturiranja koji treba da izvede ZIBL iz blokade.

- Već dugo su blokirani računi, problem je i isplata plata, nedostatak posla, gubljenje tržišta i jako loša unutrašnja disciplina. Finansijsko restrukturiranje će između ostalog biti obezbijeđeno prodajom dva sprata zagrade ZIBL-a gradskom "Vodovodu" - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana