Klikom do informacija o gradskom prevozu

Nevena Reljić
Klikom do informacija o gradskom prevozu

BANjALUKA - U gradu je testno aktivirana aplikacija “Satbus” koja omogućava građanima jednostavan prikaz svih informacija o dolasku autobusa na stanicu, redu vožnje za sve linije gradskog prevoza kao i udaljenosti i broju stanica do mjesta odredišta.

Pored mnogih evropskih gradova, ovu mogućnost na mobilnom telefonu će od sada imati i naši sugrađani, a aplikacija trenutno funkcioniše na linijama koje voze autobusi “Pavlović tursa”.

Direktorica Sektora za prodaju i marketing kompanije “Satvork” Draženka Palić rekla je da je cilj aplikacije da se stanovnici i posjetioci lakše i brže organizuju u svakodnevnim aktivnostima, te lakše planiraju vrijeme i obaveze.

- Građani će u svakom trenutku u realnom vremenu imati sve potrebne informacije koje se tiču javnog gradskog prevoza - rekla je Palićeva.

Dodala je da je “Satbus” aplikacija samo jedna od funkcionalnosti u okviru jedinstvene platforme “Satsiti”.

- Obuhvatićemo i ostale gradske službe te omogućiti da se efikasno upravlja radom svih gradskih službi iz jednog računskog centra. Samostalno smo finansirali ovu aplikaciju i poklonili je gradu - kazala je Palićeva.

Aplikacija je prilagođena za korišćenje putem android, IOS ili “huavej” uređaja.

- Kada je riječ o pametnom stajalištu, kompanija “Satvork” je ponudila finansijski veoma prihvatljivo rješenje, a sa aspekta izvodljivosti i brzine implementacije veoma efikasno. Namjera je da se postojeća stajališta na kojima se nalaze informativne table sa linijama koje prolaze kroz stajalište zamijene digitalnim “pametnim” displejima na kojima će se nalaziti sve potrebne informacije o linijama gradskog prevoza - rekla je Palićeva.

Generalni direktor “Satvorka” Siniša Palić je rekao da je ova kompanija osnovana 2005. te da se bavi pružanjem usluga zasnovanim na dži-pi-es tehnologiji.

- Pokrivamo cijelu teritoriju BiH, Srbije i Crne Gore. Razvili smo sopstvenu platformu “SatIRS” za pružanje usluga sa kompletnom infrastrukturom, razvojnim servisom i tehničkom podrškom - kazao je Palić.

Kompanija trenutno pruža usluge za više od 700 privrednih subjekata u BiH i regionu, uz više od 15.000 praćenih objekata.

- “Satvork” obilježava 15 godina postojanja i odlučili smo da Banjaluci i sugrađanima ponudimo nešto inovativno - zaključio je Palić.

Usluga

Pomoću aplikacije “Satbus” građani imaju mogućnost da budu informisani o javnom saobraćaju. Aplikacija pokazuje vrijeme dolaska autobusa na stajalište, udaljenost autobusa od stajališta, prikaz brzine kretanja autobusa, trenutnu lokaciju autobusa, prikaz linije i stajališta na mapi, prikaz trenutnih lokacija autobusa na mapi, prikaz reda vožnje, mogućnost izbora stajališta putem mobilne aplikacije, prikaz vremena sljedećeg polaska te prikaz trenutnog vremena, dana i vremenskih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana