Katun čuva život stočara od zaborava

M. Galić, V. Popović
Katun čuva život stočara od zaborava

Banjaluka - Katunska zadruga od juče krasi etno-selo "Ljubačke doline".Katun je povodom 22. aprila, Dana grada, svečano otvorio gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji je poručio da su aktivnosti grada usmjerene na razvoj turističkih potencijala cijelog grada, pa i ovog kraja.

- Ova zadruga vjerno odslikava način života stočarskog stanovništva planina Osmače i Manjače s kraja 19. vijeka. U budžetu grada predvidjeli smo 20.000 KM za uređenje Ljubačke pećine, što će biti realizovano ove godine, čime ćemo dodatno proširiti turističku ponudu ovog kraja - naglasio je Gavranović.

Prema riječima vlasnika etno-sela Nedeljka Brankovića, ovo nije kraj razvoja muzeja "Ljubačke doline", a sljedeći projekat je izgradnja crkve brvnare.

- Konačni cilj koji želimo da postignemo jeste da selo počne da živi kao u tom vremenu i postane neka vrsta živog muzeja - rekao je Branković.

Brojni posjetioci juče su mogli da vide autentične objekte, alate, nošnje i eksponate u novom dijelu etno-sela.

Svečanosti i proslava Dana grada biće najbrojniji danas, 22. aprila. Najprije će biti položeni vijenci na spomenike palim borcima NOR-a na Novom groblju i Banj brdu, groblju "Sveti Pantelija", te na spomenike žrtvama Jasenovca i "Dvanaest beba". 

Na svečanoj akademiji koja je zakazana za 19 časova u Kulturnom centru Banski dvor biće uručena priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima. Zlatni grb grada biće dodijeljen Fabrici obuće "Bema" (iz oblasti privrede), kompaniji "Lanako" (tehnologija i informatika) i doktoru Draganu Danelišenu (medicina, obrazovanje i sport). Plaketa grada biće uručena Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS (kultura i obrazovanje), Muzeju savremene umjetnosti RS (kultura i umjetnost), Kazneno-popravnom zavodu (obrazovanje i socijalizacija), doktorima Aleksandru Lazareviću (medicina) i Slobodanu Grahovacu (sport), Novici Bogdanoviću (kultura) i Dušanu Kudri (zanatstvo i mala privreda). Nagrada grada mladima pripašće Andrei Dukić (sport i humanitarni rad), te Davidu Mastikosi (muzička umjetnost).

Prema odluci Skupštine grada ove godine nema dobitnika najvećeg priznanja "Ključa grada".

Čestitka Dodika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću povodom 22. aprila, Dana grada.

- Obilježavajući ovaj dan, prisjećamo se i odajemo počast palim borcima NOR-a, oslobodiocima Banjaluke, koji su svojom žrtvom zadužili pokoljenja da čuvaju mir i teško stečenu slobodu - navedeno je u čestitki Dodika.

Torta

Rođendanska torta biće sječena tačno u podne u sklopu manifestacije "Dvije zlatne čaše gostoljublja", koja se održava u Gospodskoj ulici. Ova praksa počela je prošle godine takođe na Dan grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana