Kastel i Direklija u fokusu malih istraživača

Ilijana Božić
Kastel i Direklija u fokusu malih istraživača

BANjALUKA - U sklopu projekta “Dijalog za budućnost”, koji je posvećen temi “Lokalno kulturno nasljeđe BiH”, učenici Osnovne škole “Ivo Andrić” pripremili su izložbu koja će danas biti otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Učenici ove škole naročito su ponosni na činjenicu da su, u konkurenciji od 117 osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH, ušli u uži krug sa još 23 škole.

Na izložbi će biti predstavljeni učenički radovi o tvrđavi Kastel i banji Direkliji. 
O banji Direkliji pisala je učenica osmog razreda Zoja Stanković koja je na taj rad posebno ponosna.

- Kada se spomene naš grad, prva asocijacija je tvrđava Kastel, pa sam željela da radom predstavim nešto što je jednako važno, a manje poznato onima koji nisu odavde. Tako sam se odlučila da pišem o banji Vrućici koja se nalazi u Srpskim toplicama - rekla je Zoja i dodala da je rad pripremala od februara.

Istakla je da je mnogo detalja saznala od bake i njenih prijateljicama koje često odlaze na tople i ljekovite izvore banje u Srpskim toplicama. 

- Od njih sam saznala da se banja zove i Direklija, pa sam otišla tamo, slikala i razgovarala sa ljudima. Dodatno sam istraživala na internet sajtovima - rekla je Zoja. Dodala je da je u Sarajevu bila odlična izložba, te da se mnogo toga moglo naučiti i o drugim gradovima i njihovom kulturno-istorijskom nasljeđu.

Učenik trećeg razreda Marko Milić, koji je sa još deset drugara iz razreda radio priču o tvrđavi Kastel, kazao je da je naučio mnogo novog.

- Saznao sam i da su tokom renoviranja Kastela pronađena očuvana jaja iz 17. vijeka - kaže Marko.

Njegova drugarica Katarina Vojinović istakla je da joj je prilikom pisanja rada pomogao djed koji joj je kazivao da je na Kastelu nekad prodavano oružje. 

Koordinatorke đačkih timova bile su nastavnica njemačkog jezika Violeta Mrđa i učiteljica Mira Kosić koja je istakla da je glavni cilj projekta upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasljeđem BiH, ali i želja da se djeca druže i razmjenjuju iskustva. 

- Veoma smo ponosni na uspjeh, jer će se zahvaljujući ovome za našu školu i grad čuti i izvan granica BiH. Značajno je i to što će Banjalučani, ali i drugi moći da se upoznaju sa zanimljivostima koje ranije nisu znali, kao što je naziv banje Direklije - rekla je Kosićeva i dodala da su radovi već bili predstavljeni 8. novembra u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu. 

Projekat su podržali UNESKO, UNICEF i UNDP s ciljem da od najboljih radova izrade priručnik za učitelje pod nazivom “Svjetska baština u rukama mladih".

 

Raznolikosti

Nastavnica njemačkog jezika Violeta Mrđa kazala je da projekat promoviše raznolikosti u BiH. 

- “Dijalog za budućnost” daje do znanja da treba da njegujemo kulturnu baštinu, te da naučimo kako da je promovišemo - rekla je Mrđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana