Kasom kroz centar grada

Danijela Stokanić
Kasom kroz centar grada

Banjaluka - "Fijaker stari ulicama luta i sobom nosi zaljubljeni par…" Baš kao u ovoj čuvenoj starogradskoj pjesmi banjalučka "Tržnica" već 17 godina organizuje defile fijakera i rasnih konja ulicama grada.

Davno zaboravljena slika sa banjalučkih ulica juče je izazivala veliku pažnju građana. Povorka sa 18 fijakera i konjskih zaprega laganim kasom odvezla je "počasni krug" od Nove pijace do tvrđave Kastel.

- Tradicionalno povodom krsne slave "Tržnice" - Duhova organizujemo manifestaciju "Dan za hvala" u sklopu koje je centralni dio smotra rasnih konja, zaprega i fijakera. Na ovaj način naše preduzeće na skroman način zahvaljuje svojim korisnicima. Isto tako baštinimo nešto što je dio tradicije našeg naroda - rekao je Kaurin.

Dodao je da je velika čast biti s ljudima koji su učinili ovu manifestaciju vrijednom, a to su učesnici.

- Vjerujem da će fijaker kroz nekoliko godina postati svakodnevna atrakcija u gradu - naglasio je Kaurin.

Brane Čolić iz naselja Starčevica ističe da je dugogodišnji učesnik ove manifestacije.

- Ponosan sam što sam Banjalučanima pokazao svoja dva lipicanera i fijaker star 80 godina. Nisam dugo pripremao konje, jer mnogo vremena provodim sa njima, tako da su uvijek u formi - rekao je Čolić.

Najmlađi učesnik ove smotre i veliki zaljubljenik u konje trinaestogodišnji Banjalučanin Dragan Guzijan kaže da je sa djedom mnogo radio na pripremi konja za ovu manifestaciju.

- Ovo je veliki dan za moga djeda i mene. Pohvalio bih se našom kočijom koja je stara 110 godina - istakao je Guzijan.

Višegodišnji učesnik manifestacije Nihad Iriškić iz Prnjavora kaže da je smotra iz godine u godinu sve bolja.

- Na ovogodišnju smotru sam doveo četiri konja lipicanera i dvije kočije koje sam nabavio u Holandiji. Inače, veliki sam obožavalac konja i kod kuće imam farmu od 35 grla - kazao je Iriškić.

Jovan Perišić, posjetilac smotre, rekao je da je na manifestaciju došao prvi put da vidi rasna grla konja sa poznatih ergela ovih prostora.

- Čuo sam od prijatelja da je smotra organizovana na Duhovski utorak i namjerno sam došao da vidim - rekao je Perišić.

Nakon defilea fijakera i zaprega iz svih dijelova Republike Srpske za sve prisutne na svečanosti poslužen je pasulj, a priređen je i bogat kulurno-umjetnički program, koji su izveli članovi CKUDM "Veselin Masleša".

Nagrade

Prvo mjesto u takmičenju za najbolji fijaker pripalo je Dragi Krunić iz Banjaluke, dok je najljepšu zapregu imao Željko Zrnić iz Klašnica. Nihadu Iriškiću iz Prnjavora pripala je prva nagrada u trećoj kategoriji pasmina konja lipicanera. Prva nagrada u četvrtoj kategoriji najbolje grlo otišla je vlasniku Goranu Marinkoviću iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana