Karta u gradskom pervozu 1,4 KM, cijena mjesečnih nepromijenjena

Danijela Stokanić
Karta u gradskom pervozu 1,4 KM, cijena mjesečnih nepromijenjena

Banjaluka - Korisnici gradskog prevoza ubuduće će umjesto 1,6 pojedinačne karte plaćati 1,4 KM. Za 20 feninga pojeftinile su karte na prigradskim linijama. Za razliku od pojedinačnih, cijene mjesečnih karata neće biti mijenjane.

Tako je juče dogovoreno na sastanku gradonačelnika Slobodana Gavranovića i prevoznika.

- Novi cjenovnik na gradskim i prigradskim autobuskim linijama počeće sa primjenom od ponedjeljka, 1. februara.

Pojedinačna karta za prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju je mnogo jeftinija u odnosu na druge gradove u BiH. Građanima je na kraju krajeva već neko vrijeme omogućeno da dnevne karte za prevoz kupe i po nižoj cijeni, odnosno set od pet karata iznosi šest maraka, a to dođe 1,2 po komadu - rekao je Gavranović.

Dodao je da za pojeftinjenje mjesečnih karata za prevoz nema mjesta, s čime su se složili i sami prevoznici.

- Mjesečne karte su već jeftine i njihova cijena nije ekonomska. Kad se saberu mjesečne i pojedinačne karte, vidi se da su mjesečne mnogo jeftinije - rekao je Gavranović i dodao da je to na kraju odluka prevoznika, odnosno njihovo pravo je da smanje ili povećaju cijenu mjesečne karte.

Prijedlog grada je bio da cijena karte za prevoz umjesto 1,6 bude 1,3 KM, međutim, nakon zajedničke analize, a na prijedlog prevoznika, odlučeno je da to bude 1,4 marke. Karte za drugu zonu će umjesto 2,3 KM biti 2,1 dok će za treću zonu umjesto tri biti 2,8 KM.

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić nije krio zadovoljstvo što je između prevoznika i gradske vlasti konačno došlo do dogovora poslije niza sastanaka koji su danima trajali.

- Cijena pojedinačne karte za provoz od 1,4 KM je prihvatljiva. Ubuduće će stručna komisija, u zavisnosti od promjena cijena goriva na tržištu i ostalih činilaca koji utiču na poslovanje, pokretati proceduru promjene cijene u prevozu, a sve u namjeri da budu zaštićeni prevoznici i potrošači - rekao je Mijić.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović ističe da je trebalo da bude smanjena i cijena mjesečnih karata.

- Kao i pojedinačne, trebalo je da pojeftine i mjesečne karte. Većina potrošača koji koriste javni prevoz uzimaju mjesečne karte, a to je značajna stavka u njihovom budžetu - rekao je Petrović.

Nema smanjenja plata

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić istakao je da neće doći do smanjenja plata zaposlenima zbog pojeftinjenja karata za prevoz.

- To znaju i sami zaposleni, jer na svakodnevnim sastancima unutar kolektiva prisustvuje i predstavnik sindikata - rekao je Mijić.

PRVA ZONA

SA 1,6 KM

NA 1,4 KM

DRUGA ZONA

SA 2,3 KM

NA 2,1 KM

TREĆA ZONA

SA 3 KM

NA 2,8 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana