“Karavan ljudskih prava” posjetio banjalučka udruženja: Puni dobrote i ljubavi žele samo razumijevanje

Željana Đajić
Foto: Ž. Đajić

Članovi Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banjaluka i Udruženja “Zajedno”, uprkos brojnim problemima, puni su dobrote i ljubavi, a traže samo jedno, razumijevanje.

Ovo je zajednički utisak učesnika projekta “Karavan ljudskih prava”, koji su sa članovima pomenutih udruženja proveli nezaboravne trenutke.

Kako su nam ispričali, različiti životni problemi dolaze nepozvani i često kao tako neočekivani naruše zdravlje.

- Zdravlje, kako fizičko tako i mentalno i društveno je najbitnije stanje na kom se konstantno mora raditi, ali i kada postane narušeno tada do izražaja dolaze glavne ljudske osobine - saosjećanje, razumijevanje i dobročinstvo - poručili su iz karavana kojima ne manjka ovih osobina.

Oni su puni utisaka nakon posjete Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, odnosno humanitarnoj organizaciji koja okuplja lica svih kategorija u stanju mentalnih poteškoća, njihove roditelje ili staratelje, a sve radi ostvarivanja zajedničkog cilja - unapređenja uslova života članova.

U okviru tog udruženja djeluje dnevni centar “Oniks” Banjaluka.

- Naši članovi su osobe sa intelektualnim poteškoćama svih kategorija. Imamo registrovanih više od 300 članova, pored 10 drugih udruženja, tako da kada se sagleda invalidnost ovo je najbrojnija populacija - istakla je koordinator Centra za dnevno zbrinjavanje Gordana Ilić.

Kako objašnjava Ilićeva riječ je o osobama koje ne mogu predstavljati sama sebe i njih zastupaju treća lica.

- Ne znaju svoja prava i s toga ne mogu znati ni ako se ona krše.

Prati ih socijalna izolacija i kada su u pitanju stereotipi i predrasude daleko su najjači prema njima. Predali su projekat u okviru kojeg rade na samozastupanju i na Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom - naglasila je Ilićeva.

Paralelno sa dnevnim centrom otvorena je i radionica ekološkog didaktičkog materijala, u kojoj učestvuju i lica sa intelektualnim poteškoćama. Najčešće su to šmirglanje, bojenje, priprema materijala, sortiranje i pakovanje gotovih proizvoda i slično. Često su učesnici promocije vlastitih proizvoda gdje mogu vidjeti upotrebnu vrijednost tih proizvoda i osjetiti važnost sopstvenog rada. 

Osim posjeta gostiju, članovi Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banjaluka posebno se raduju putovanjima.

- Išli smo u Rovinj i bilo nam je lijepo. Tamo smo upoznali kolege i saradnike, družili smo se i pokazivali šta mi možemo i šta radimo. Kada nam neko dođe u posjetu, kao da nas se boji, a ja im kažem da ne ujedamo i da smo isto ljudi kao i oni - rekla nam je jedna članica ovog udruženja.

“Karavan ljudskih prava” posjetio je i Udruženje “Zajedno” koje je organizovano sa ciljem pomoći porodicama, licima i zajednici u mentalnom zdravlju. Dnevni centar ovog udruženja okuplja osobe koje pate od duševnih poremećaja, njegovatelje, profesionalna lica koja rade na zaštiti i rehabilitaciji te mlade i volontere.

Kako navode iz ovog udruženja svako od nas može se suočiti sa životnom situacijom koja zna biti “okidač” za poremećaj u mentalnom zdravlju. Oni najbolje znaju koliko problemi u mentalnom zdravlju umanjuju naše prednosti, slabe kontakte sa bližnjima i okolinom, utiču na radnu sposobnost i čine nas nesigurnim i nesrećnim. Nažalost, o mentalnim oboljenjima stvoren je i mističan okvir, kao da to nije bolest kao i sve druge bolesti. Dodatni problem jeste to što su osobe oboljele od mentalne bolesti posebno “obilježene”, a o njima se kao o sramoti nerado priča čak i u porodici, a jedan od dokaza koji pokazuje suprotno jesu talenti koji iskazuju.

- “Zašto?

Šta sam to bogu ili kome

zgriješio da me baš ti

odbaciš od sebe

jedino dijete moje?”

Stihovi su pjesme “Kćeri” Sejada Merdžića, člana banjalučkog Udruženja “Zajedno”, koju je objavio u jednoj od svojih zbiraka pjesama. Pisanje pjesama, crtanje, pjevanje samo su neki od talenata koje pokazuju članovi ovog udruženja.

Posebna energija, puna ljubavi i dobrote osjeti se u prostorijama ovih udruženja. Zato su pozvani svi građani dobre volje da volontiranjem i pomaganjem u ovim udruženjima pomognu i sebi i na taj način razvedre misli i dušu, koji se u brzini svakodnevice napune crnim oblacima.

Projekat

“Karavan ljudskih prava” jeste projekat u organizaciji Civilnog društva LIR i humanitarne organizacije za pomoć i socijalnu zaštitu ASB, koji obuhvata kombinaciju praktičnog (posjeta udruženjima i dnevnim centrima) i teorijskog dijela treninga za novinare.

Karavan ima za cilj podizanje svijesti i razumijevanja o ranjivim osobama, kao i ljudskim pravima. Nakon Banjaluke karavan je svoju misiju nastavio u Derventi i Udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama i invalidnih osoba “Sunce” i u Tuzli u Udruženju “Zemlja djece u BiH”. Karavan je održan od 23. do 25. aprila 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana