“Karavan ljubavi” dolazi u Banjaluku

Katarina Šaponja
“Karavan ljubavi” dolazi u Banjaluku

Fondacija “Karavan ljubavi” iz Srbije u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu u Banjaluci organizuje humanitarnu akciju prikupljanja krvi koja će biti održana u prostorijama Zavoda od 23. do 25. oktobra.

Svi koji žele da budu dio ove plemenite misije mogu da se odazovu na akciju i da darivanjem dragocjene tečnosti pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Šef službe za prikupljanje krvi Veselka Ćejić istakla je da Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske po prvi put sarađuje sa ovom humanitarnom fondacijom.

- “Karavan ljubavi” obratio se gradu Banjaluka kao i Zavodu u želji da svoj humanitarni rad prošire i na teritoriji našeg grada kroz promovisanje kulture dobrovoljnog davanja krvi, radi osiguravanja dovoljnih zaliha krvi za sve naše pacijente - pojasnila je Ćejićeva.

Prema njenim riječima, kroz edukaciju i organizaciju akcija davanja krvi fondacija daje podršku lokalnim zajednicama, a sve sa ciljem podizanja svijesti o važnosti dobrovoljnog davanja krvi kako bi se osigurala održiva i zdravija budućnost za sve.

- Očekujemo da će se odazvati veliki broj naših davalaca krvi, a posebno mladih koji su mnogo puta do sada pokazali da imaju iskrenu želju i volju da svojim dragocjenim darom pomažu u liječenju pacijenata kojima su krv i krvne komponente najpotrebniji - navela je ona i dodala da će akcija trajati od devet do 14 časova.

Kako kaže, Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske su trenutno zalihe krvi zadovoljavajuće.

- Potrebe za krvlju uvijek zavise od potreba pojedinačnih pacijenata i njihovih krvnih grupa u našim bolnicama i mi to ne možemo unaprijed znati. Trenutno je, a prema zahtjevima koje dobijamo od kliničara iz bolnica u Republici Srpskoj, najveća potražnja krvi i krvnih komponenti krvne grupe 0 pa su zalihe ovih krvnih grupa trenutno smanjene - rekla je Ćejićeva i dodala da se ove potrebe svakodnevno mijenjaju.

Naime, fondacija “Karavan ljubavi” je humanitarna organizacija čiji su osnivači Teodora Jovanović i Vanja Glišin, a koja se zalaže za podizanje svijesti o važnosti dobrovoljnog davanja krvi. Edukacijom, organizacijom akcija davanja krvi i podrškom lokalnim zajednicama teži unapređenju zdravlja i spasavanju ljudskih života. Ova fondacije već godinama u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije u Beogradu organizuje tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Srednjoškolci

Kako navodi Veselka Ćejić, prije nekoliko dana su završene akcije dobrovoljnog prikupljanja krvi sa srednjoškolcima koje se tradicionalno održavaju dva puta godišnje, u proljeće i jesen.

- U akciji je učestvovalo 13 srednjih škola i ono što primijetimo jeste sve veći odziv naših đaka iz godine u godinu. U narednom periodu očekujemo veliku akciju prikupljanja krvi sa radnicima “Elektrokrajine”, a sve sa ciljem obezbjeđivanja dovoljnih količina krvi - kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana