Kapaciteti deponije izdržaće do kraja godine

Jasmina Salopek
Foto: Čavić

BANjALUKA - Problemi deponije u Ramićima, koju je Skupština grada izuzela od preduzeća "Čistoća" prije privatizacije i zemljište dodijelila "Dep-otu" na upravljanje, traju skoro 20 godina, a nepravnim radnjama zemljište je upisano u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove na "Čistoću".

Rekao je ovo u petak gradski menadžer Bojan Kresojević koji je, sa rukovodstvom preduzeća "Dep-ot", obišao regionalnu deponiju, a razgovarali su i o trajnom rješavanju i proširenju kapaciteta deponije.

- Razlog svih napora koje smo uložili u posljednjih devet mjeseci jeste da zadržimo najviše standarde u odlaganju otpada, kako za Banjaluku tako i za ostale lokalne zajednice. Smatramo da je to, prije svega, uslov za mještane Ramića i svih drugih naselja gdje nećemo dozvoliti da dođe do bilo kakvog narušavanja životne sredine - kazao je Kresojević.

Naglasio je da je grad u saradnji sa "Dep-otom" pripremio i sporazum koji podrazumijeva da nova sanitarna kaseta, koja će biti izgrađena, dijeli sudbinu svih do sada izgrađenih objekata na deponiji.

- Pravnici iz Gradske uprave i "Dep-ota" su to detaljno analizirali i vjerujemo da će nakon mnogih žalbi, Vrhovni sud ipak presuditi da je to vlasništvo "Dep-ota", jer jedino tako može biti. Istina je, kako kaže, da grad 2002. godine, kada je to zemljište izuzeto, nije platio "Čistoći" i o tome se može diskutovati, ali da je ovo vlasništvo "Čistoće", to ne može nikako biti - pojasnio je on.

Kako ističe, ovo su radnje koje se odvijaju i rješavaju pred sudom.

- Došli smo da pogledamo koliki su kapaciteti, a saglasni smo da do kraja godine možemo da izdržimo. Zauzećemo čvrst stav prema "Čistoći" i oni moraju prihvatiti sporazum, koji je razuman, jer u suprotnom, to će podrazumijevati direktnu opstrukciju grada - pojasnio je Kresojević.

U prethodnim danima kada je dolazilo do blokade odlaganja otpada, kako kaže, grad je zauzeo stav da je to neprihvatljivo i da ni na koji način ne smije doći do ucjene građana i ometanja komunalnih usluga.

- Očekujem da ćemo imati razumijevanje "Čistoće" kada je riječ o sporazumu - naveo je Kresojević.

Direktor "Dep-ota" Željko Savić rekao je da traže rješenje za sanitarnu kasetu te da je to ozbiljno pitanje.

- Predložili smo potpisivanje sporazuma da bismo mogli da idemo u javnu nabavku i izgradnju sanitarne kasete. Kapaciteta deponije ima do nove godine. Vrijeme je na izmaku, s obzirom na to da su procedure javne nabavke duge. Nadam se da će "Čistoća" razumjeti ovo pitanje i potpisati taj sporazum - zaključio je Savić.

Preduzeće "Dep-ot", koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, prije nekoliko dana povuklo je raskid ugovora sa "Čistoćom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana