Kanalizaciju u naselju Kumsale čeka 16 domaćinstava

Jasmina Perišić
Kanalizaciju u naselju Kumsale čeka 16 domaćinstava

Banjaluka - Stanovnici Moravske ulice u naselju Kumsale, godinama traže od Gradske uprave izgradnju kanalizacije za 16 domaćinstava, koja su ovom mrežom ostala nepokrivena.

I dok ovih dana preduzeće "Vodovod" gradi novih 105 metara kanalizacije u ovoj ulici, problem će biti riješen za samo tri domaćinstva, dok su ostali i dalje na "čekanju" .

Stanovnik pomenute ulice Dragiša Bogdan, kaže da se u više navrata obraćao Gradskoj upravi ali i preduzeću "Vodovod", kako bi u svi u Moravskoj dobili kanalizaciju, ali da niko nema sluha za njihove molbe.

-  Drago mi je zbog komšija koji će dobiti kanalizaciju, koju je grad trebao da finansira a ne oni vlastitim sredstvima. Ne shvatam zašto su ostala domaćinstva izostavljena. Pričaju da nedostaju nekakvi uslovi, ali nije tačno. Kada su radili kanalizaciju trebali su je završiti do kraja, a ne polovično. Sada na naše molbe odgovaraju kojekakvim izgovorima - rekao je Bogdan.

Dodao je da većina mještana nema novca da sama finansira izgradnju kanalizacije, ali i da im niko nije ni ponudio tu opciju.

- Šta god da tražimo, svi se prave gluvi. I prodavnicu tražimo već godinama jer do prve moramo pješačiti dva kilometra. U ulici ima mnogo starih i iznemoglih koji po hljeb svako jutro šalju druge i dovijaju se kako znaju. Totalno smo odsječeni od civilizacije a tako smo blizu grada - kazao je Bogdan.

U preduzeću "Vovodovod" potvrdili su da grade krak kanalizacije U Moravskoj ulici, dužine 105 metara, koji dijelom finansiraju građani a dijelom "Vodovod".

- Oni koji su izostavljeni, treba da se obrate Gradskoj uprave jer je postojećom planskom dokumentacijom za njih predviđeno spajanje na drugi krak kanalizacije - rekli su u "Vodovodu".

U Gradskoj upravi kažu da ova domaćinstva nemaju kanalizaciju, jer zbog visinske razlike ne mogu biti pripojeni na već izgrađeni kolektor.

- Za te objekte je predviđena izgradnja infrastrukture sa druge strane ulice, iz pravca preduzeća "Stočar". Prije toga potrebno je riješiti imovinske odnose. Ovaj projekat ćemo uzeti u razmatranje za narednu godinu, s obzirom na to da je u toku priprema programa - rekli su iz Gradske uprave.

Deponija

Stanovnici Moravske kubure i sa blatom i vodom koja se sliva na ulicu sa obližnje deponije građevinskog otpada.

- Kamioni u ulici odlažu sve vrste građevinskog otpada, koji iskipavaju odmah uz asfaltni put. Sva prljava voda se sliva i poplavi ulicu, ali inspekcija ne reaguje ni po tom pitanju - kazao je Dragiša Bogdan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana