Kamerama protiv divljih deponija u Banjaluci

Aleksandar Stojanović
Kamerama protiv divljih deponija u Banjaluci

BANjALUKA - Novih pet prenosnih sistema video-nadzora stiglo je u Odjeljenje za komunalne poslove, a pored već dva postojeća sistema ove kamere u narednim danima biće postavljene na nekoliko lokacija u gradu.

Sistemi za nadzor će biti raspoređeni na Krčmaricama, u Lazarevu kod okretnice linije 13, kod “Metala” i u ulici Ilije Garašanina.

- Riječ je o prenosnim sistemima, koje ćemo s vremena na vrijeme postavljati na različite lokacije da bismo spriječili stvaranje divljih deponija. Snimke tih kamera šaljemo komunalnoj policija, koja dalje postupa i sankcioniše počinioce - kazao je šef Odsjeka za poslove zajedničke komunalne potrošnje i životne sredine Miloš Arežina.

Jednu od takvih divljih deponija nesavjesni pojedinci napravili su na putu za Ponir, a u koritu potoka odbačeni su veći komadi kućnog namještaja, građevinskog materijala i smeća.

- Ne razumijem pojedince koji u ovoj netaknutoj prirodi, omiljenom šetalištu i izletištu, naprave ovakvu ružnu sliku. Ovo nije prvi put. Na tom mjestu je sada potok presušio, ali očigledno je da na to znatno utiče i ljudski faktor - kazao je vlasnik vikendice na Poniru, koji nije želio da mu objavljujemo ime.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da su prošle sedmice uklonili otpad na dvije lokacije na Poniru i postavili trake sa upozorenjem da se ne odlaže otpad, ali da to očigledno nije bilo dovoljno.

- Ako budu postojale tehničke mogućnosti, sigurno ćemo jedan sistem postaviti i na Poniru, da bismo stali u kraj nesavjesnim pojedincima, koji otpad odlažu u prirodi i zagađuju okolinu - poručili su iz ovog odjeljenja.

Dodaju da će ovaj problem biti riješen poslije 1. maja te da će trake upozorenja postaviti i na toj lokaciji.

- Nažalost, gdje god je teren pristupačan vozilima, tu se pojavio otpad. Ne želimo da kompletnu saobraćajnicu ogradimo trakom pa ćemo iz tog razloga nastojati da postavimo kamere i znakove zabrane odlaganja otpada. Međutim, prije svega, najvažnije je da bude povećana svijest pojedinaca da ne zagađuju okolinu i čuvaju prirodu – poručili su iz odjeljenja.

Kazne

Zbog nepropisnog odlaganja otpada fizička lica mogu biti kažnjena kaznom od 100 do 1.000 KM, a samostalni preduzetnici od 200 do 1.000 KM.

- Za pravna lica propisane su kazne od 500 do 7.000 KM, a za odgovorna lica u pravnom licu od 200 do 1.800 KM - istakli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana