Kamera zavodi red na drumu u Zelenom viru

Danijela Stokanić
Kamera zavodi red na drumu u Zelenom viru

Banjaluka - Stacionarna kamera za kontrolu brzine vozila biće postavljena ovih dana u naselju Zeleni vir. Tako će konačno biti ispunjen zahtjev mještana ovog prigradskog naselja da se podigne nivo bezbjednosti saobraćaj na tom području.

Mještani Zelenog vira su u nekoliko navrata organizovali proteste nakon saobraćajne nesreće prije godinu i po kada je dječaka Milana P. udario automobil. On je na sreću preživio ali magistralnim putem Banjaluka – Kotor Varoš vozila i dalje jure. Mještani vjeruju da će kamera podići nivo bezbjednosti pješaka i svijest kod vozača koji vole da malo više pritisnu papučicu gasa.

- Počeli su pripremni radovi. Kameru ćemo postaviti sutra a do kraja mjeseca ona će biti u funkciji jer prije njenog puštanja u rad treba ispoštovati niz procedura, od  instaliranja sistema, određenih provjera, do dobijanja sertifikata - rekao je inženjer saobraćaja Gojko Vezmar iz preduzeća  "MRG" koje izvodi radove.

Za vrijeme radova policija će regulisati saobraćaj.

U "Putevima RS", koji su nadležni za ovaj magistralni put, istakli su da su izvođaču radova prošle sedmice izdali saglasnosti za postavljanje stacionarne kamere u ovom naselju.

Predstavnik građana Zelenog vira Branko Milinković nije krio zadovoljstvo što će kroz nekoliko dana u naselju biti postavljen radar, koji će krotiti bahate vozače.

- Ova kamera će i te kako povećati bezbjednost u saobraćaju kako mještana, tako i ostalih građana koji prolaze kroz ovo naselje. Zbog vozača, koji ne znaju za kočnicu, za dvadesetak godina, na samo nekoliko metra poginule su 24 osobe, među kojima je bilo i djece - rekao je Milinković.

Otac četvoro djece koja magistralnim putem idu do autobusa koji ih prevozi do škole, Ostoja Vučić, kaže da je presrećan što su počeli pripremni radovi za postavljanje kamere.

- Čim je policija u naselju, vozači uspore i tada je bezbjednije pješačiti niz put bez trotoara. Međutim, tokom vikenda i raspusta, vozila znaju da prođu brzinom i do 150 kilometara na sat. Zbog toga je  ovaj problem trebalo da bude mnogo ranije riješen, jer šta će ulice i sve ostalo kad su ugroženi građani, a najviše djeca - rekao je Vučić.

Gradska uprava

Uvažavajući u potpunosti bezbjednost stanovnika Zelenog vira, a posebno djece kao najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju, Gradska uprava je organizovala niz sastanaka. Na kraju je ispunjen zahtjev mještana.

- Postavljanje stacionarnog radarskog sistema za utvrđivanje brzine kretanja vozila je iskorak ka višem nivou bezbjednosti na ovom frekventnom drumu. Pored toga postavljeni su i "ležeći policajci" te odgovarajuća signalizacija na putevima u Zelenom viru - poručili su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana