Kako su Banjalučani posljednji saznali za Sarajevski atentat

GS
Kako su Banjalučani posljednji saznali za Sarajevski atentat

BANjALUKA - Sarajevski atentat dogodio se na današnji dan, na veliki srpski pravoslavni praznik Vidovdan, 28. juna 1914. godine u Sarajevu. Tada su članovi organizacije “Mlada Bosna” ubili nadvojvodu Franca Ferdinanda, austrougarskog prestolonasljednika i njegovu suprugu Sofiju.

Zanimljivo je da je Banjaluka bila među posljednjim gradovima u Evropi koja je saznala za ovaj događaj, a priču o tome kako je i zašto do toga došlo na svom „Fejsbuk” profilu objavio je istoričar iz Banjaluke Zoran Pejašinović.

Franc Ferdinand bio je, navodi Pejašinović, fanatik lova i neumorni sakupljač trofeja, ali Banjaluka je, dodaje, imala svog lovca.

-Austrougarski okružni načelnik u gradu bio je Karlo Miler. I on je volio lov, ali njegovi trofeji bili su zec, lisica, jarebica… Vidovdanskog jutra 1914. Miler je otišao u lov, sa planom da se popodne vrati u grad i priključi sokolskim svečanostima. Naime, kod pravoslavne crkve zakazan je veliki sokolski slet, do tada najveći u Krajini a, po nekima, i u cijeloj BiH – pojašnjava Pejašinović, piše portal BL uživo.

Već od ranog jutra, piše Pejašinović, ka zborištu su se slivale hiljade građana i seljaka mnogobrojna đačka omladina sve tri vjere,  te sokoli iz skoro cijele Bosne.

-Kao što je najavljeno, skupu su se pridružili i hrvatski sokoli. Kako je zabilježio Milan Janković, „prvi put je vidjela Banjaluka svoju djecu ujedinjenu na svojim ulicama kako pjevaju ‘Hej Sloveni’ i stupaju uz zvuke koračnice pod istom sokolskom zastavom’’. Na sletu se okupio i „cvet narodne inteligencije”.  Izgledalo je da će to biti idiličan dan – kaže Pejašinović.

Poslije ručka, valjalo je, dodaje, poći na Banjalučko polje i uživati u mjesecima pripremanim vježbama.

-Međutim, neki mladići u Sarajevu imali su drugačije planove…

Iz Sarajeva je još prije podneva upućen šifrovani telegram sa obavještenjem da je Gavrilo Princip odstrijelio nadvojvodu. Međutim, samo je okružni načelnik imao „ključ” za dešifrovanje, pa je Banjaluka – među posljednjim gradovima u Evropi – tek popodne, sa Milerovim povratkom iz lova, saznala da je Miljacka „odnijela mostove” – naglašava Zoran Pejašinović.

Trofeji

Armija posilnih je o morbidnom hobiju nadvojvode Franca Ferdinanda, navodi Pejašinović, vodila preciznu evidenciju.

-Ubio je, kažu, 274.899  životinja na raznim kontinentima. Od fazana do emua, tigrova i slonova. Rekord mu je, vele, 2.140 tih nevinih bića u jednom danu!!! Pobio je cijelu Nojevu barku, možda i više, za jedan dan!!! Sve dok se kobnog Vidovdana i sam nije našao ispred cijevi koja bljuje vatru…- istakao je Pejašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana