Kafa u “Zvjezdicama” zaslađena osmijehom

Jasmina Salopek
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Osposobljavanje za rad u Omladinskom kafeu “Zvjezdice” mnogo znači mladima sa intelektualnim poteškoćama i ispunjava ih, a posjetioci na ovom mjestu mogu da kvalitetno provedu vrijeme i popiju najbolju kafu u gradu. Ipak, “djeca sreće”, kako ih zovu, kažu da kafić pamti i bolje dane, kada je bilo više gostiju.

Milana Stupar, profesor specijalne edukacije i rehabilitacije Servisni centar “Dajte nam šansu - Zvjezdice”, kaže za “Glas Srpske” da osobama s intelektualnim poteškoćama osposobljavanje za rad, uz pomoć terapeuta ili profesionalnog ugostitelja predstavlja ogroman uspjeh i ponos.

- Sam projekat pokrenut je s ciljem da korisnicima i članovima udruženja daju priliku da se osposobe u nekim oblastima i zanimanjima koja nisu u vezi sa licima sa poteškoćama u razvoju. Želimo da pokažemo da osobe sa poteškoćama u razvoju mogu jednako dobro da rade poslove kao i one bez poteškoća - rekla je Stupareva. Kako kaže, svi koji dolaze svjesni su da u nekom segmentu može doći do otežane komunikacije, ali je tu uvijek neko ko je zadužen za nadzor. Ističe da se da trude da svaka narudžba prođe bez problema i da svi budu zadovoljni. Kazala je da kafić nema cjenovnik.

- Svako bi trebalo da ostavi onoliko novca koliko bi piće platio u nekom drugom kafiću, ali nema problema ni ukoliko neko nema da plati piće. Cilj nam nije da profitiramo, već da djeca dobiju obuku za radno osposobljavanje, a proces obuke prošlo je osam korisnika. Trenutno je njih pet u procesu obuke - kazala je Stupareva.

Radno vrijeme, kako kaže, zavisi od individualnih mogućnosti, a sve se prilagođava pojedinačnim sposobnostima, odnosno, koliko koji korisnik može da radi.

- Dajemo mogućnost da naši polaznici imaju i slobodno vrijeme za neke druge aktivnosti. Uglavnom budu po dvoje u smjeni, a nekada i samostalno sa konobarom, sve u zavisnosti od perioda godine - pojasnila je Stupareva.

Kada prave smjene, kako kaže, nastoje da formiraju funkcionalne grupe po dvoje, jer imaju korisnici sa problemima verbalne komunikacije koji se odlično snalaze u radu.

- Sa druge strane ima onih koji se teže snalaze u radu, ali imaju veoma dobru komunikaciju sa okruženjem - dodala je Stupareva.

Sve ovo sa osmijehom potvrđuje i Sergej Tomašević (19) dok za šankom pravi kafu. Sergej je od decembra prošle godine zadužen za spremanje kafe u kafiću “Zvjezdica” u Domu omladine.

- Žao mi je što nam ne dolazi više omladine. Meni je ovdje lijepo, ali bi bilo još ljepše da imamo više gostiju. Ipak mogu reći da Banjaluka ima ljude koji imaju osjećaj za nas - naglašava Tomašević.

Kako kaže, kafu je naučio praviti za jedan dan. Najdraže mu je da sprema kapučino, jer može da pokaže kreativnost.

- Gostiju posljednjih dana manjka, ali se trudimo na sve načine da kafić opstane. Svjesni smo koliko to znači mladima sa poteškoćama. Opet, razumijem i mlade koji žele da posjete i druge lokale, ali ponekad im koja kafa ovdje neće škoditi - poručio je Sergej.

Početak

Omladinski kafe “Zvjezdica” u sklopu Doma omladine počeo je da radi 15. marta 2022. Pruža priliku mladima sa poteškoćama u razvoju da se obučavaju u pripremanju i služenju raznih napitaka, ali i da pokažu da su korisni u društvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana