Kafa i kolači slađi uz “Glas Srpske”

Jana Kezić
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Spoj tradicije i modernog daje bajkovit izgled poslastičarnici i igraonici “Medeno”, a u ušuškanom kutku ovog čarobnog lokala zidove krase stranice knjiga i novina, među kojima dominiraju tekstovi “Glasa Srpske”, a kafa i kolači slađi su uz naš dnevni list.

Vlasnica “Medenog” Tatjana Knežević kaže za “Glas Srpske” da je gostima najzabavniji upravo kutak sa novinama i knjigama.

- Prva stvar koju sam htjela da bude u lokalu je kutak sa knjigama i gosti su oduševljeni, jer je to nešto drugačije - rekla je Kneževićeva. U posljednje vrijeme, kako kaže, u dubini duše težimo ka tome da se vratimo tradiciji.

- Jutarnja kafa prije poslovnih obaveza ne može da prođe bez listanja dnevnih novina, a “Glas Srpske” je za većinu Banjalučana nezaobilazan početak dana. Tako je nastala ideja da imamo kutak sa novinama kako bi gosti uz jutarnju kafu dobili pravovremene i tačne informacije iz pravih papirnih novina - kaže Kneževićeva. S obzirom na to da je “Glas Srpske” najstariji dnevni list ne samo u Srpskoj nego i u BiH, nije se slučajno našao na centralnom mjestu. Prvobitna ideja je bila, kako je rekla, da kutak sa novinama bude “selfi kutak”.

- Predložila sam arhitekti da stavimo stolić i dvije stolice. Vjerujte da je baš to mjesto omiljeno svima, skoro uvijek je zauzeto, a mnogi “bace oko” i na naslove na zidovima - rekla je Kneževićeva. Izdvojene naslove i članke iz novina koji su završili na zidu, kako kaže, pažljivo je birala.

- Pokrivene su razne teme, od kulinarskih, sportskih, informativnih, kulturnih, zaista svašta ima - rekla je Kneževićeva. Lokal je specifičan po tome što ima više kutaka. Kaže da je dio ideja pronašla na internetu, a dio su samo njene.

- Lokal, u suštini, predstavlja dio mene pa sam napravila kutak sa knjigama, jer mnogo volim da čitam. Danas postoje elektronske knjige, a ja sam željela da napravim takav ambijent da gosta podstakne da se vrati 10, 15, 20 godina unazad - rekla je Kneževićeva. Jedan zid krase gobleni, a na njemu je tekstura poput bakinog heklanog stolnjaka.

Tu je i kutak sa slikama stare Banjaluke i starim stolicama, dok je preko puta moderan šank. Vlasnica “Medenog” kazala je da je ranije snimala dok pravi kolače kod kuće, pa “kačila” snimke na “Instagram”.

- Oduvijek sam željela da imam poslastičarnicu. Sve je krenulo od prabake koje je vrsna kuvarica, pa smo onda baka, mama, pa i ja dodavale uvijek nešto novo. Spojile smo tradiciju i moderno - rekla je Kneževićeva.

U “Medenom” imaju delicije rađene po posebnoj recepturi.

- Posebno izdvajamo tortu “medena čarolija”, a imamo razne vrste sutlijaša, sa prelivima, brauni, desert sa pistacijom po našoj recepturi i još mnogo toga - rekla je Kneževićeva.

Ćirilica

Tatjana Knežević kaže da je htjela da ime lokala bude kratko, zvučno i isključivo na ćirilici.

- Svi naši kolači su medeni, pa je tako nastalo i ime “Medeno”. S obzirom na to da je ćirilica naše pismo, htjela sam da ime lokala piše ćirilicom. Generalno, smatram da bi trebalo da koristimo ćirilicu kad god je moguće - rekla je Kneževićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana