Jutarnji i popodnevni špicevi izluđuju vozače

Vesna Popović
Jutarnji i popodnevni špicevi izluđuju vozače

Banjaluka - Gradom dnevno prođe oko 100.000 vozila, a stajanje u dugim kolonama, pomjeranje po jedan metar svakih pet minuta svakodnevna je slika saobraćajnih špiceva na velikom broju saobraćajnica.

Ovaj problem je najizraženiji u jutarnjim i poslijepodnevnim časovima.

Vozači tvrde da je najviše zagušen saobraćaj u užem centru grada, na saobraćajnicama pored knjižare "Kultura" prema Trgu Krajine, te kod zgrada Narodnog pozorišta RS i Vlade RS.

Kažu da su kilometarski zastoji postali pravilo, a ne izuzetak na zapadnom tranzitu između kružnih tokova prema Laušu i Petrićevcu, zatim od kružnog toka prema Petrićevcu, prema naselju Trn ili na glavnoj saobraćajnici iz pravca Lazareva do raskrsnice kod Rebrovačke crkve.

Jelena Vuković iz naselja Paprikovac je navela da joj poslije 16 časova, za povratak kući samo na dijelu zapadnog tranzita između dva kružna toka potrebno najmanje 20 minuta.

-  Bilo je dana kada sam na toj relaciji provela i po pola sata - rekla je Vukovićeva.

Dodala je da u to vrijeme ne ide u centar grada, osim u slučaju prijeke potrebe.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović je kazao da kroz zapadni tranzit u toku 24 časa prođe oko 20.000 vozila, dok se na gradskim  saobraćajnicama radnim danima kreće oko 100.000 vozila.

- Na teritoriji grada registrovano je 65.000 putničkih motornih vozila a uključujući autobuse, kamione i motocikle i slično taj broj se penje na 81.000. Pored svega toga, godišnje u Banjaluci se evidentira 2.000 novoregistrovanih vozila, plus 1.200 novih vozača učesnika u saobraćaju - dodao je Jaćimović.

Naglasio je da je problem saobraćajnih gužvi nemoguće riješiti bez velikih novčanih ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu.

- Čak i kada se obezbijedi novac upadamo u dugotrajne procese rješavanje imovinsko-pravnih odnosa tako da je tu situaciju teško promijeniti preko noći - rekao je Jaćimović.

U Gradskoj upravi tvrde da problem sa saobraćajnim gužvama na području grada ne postoji, već da u toku dana u dva navrta po petnaestak minuta prisutno povećano saobraćajno opterećenje i to ujutru od 7.40 do osam časova i popodne od 16.10 do 16.30.

Kazali su da saobraćajno opterećenje smanjuju  na dva načina, građevinskim intervencijama i saobraćajno-tehničkim mjerama.

Mjere

U Gradskoj upravi su podsjetili da je protok saobraćaja prethodnih godina olakšan izgradnjom desne saobraćajne traka iz smjera "Toplane", kružnog toka kod Gradskog mosta, proširenjem saobraćajne trake kod knjižare "Kultura" i postavljanjem montažnih kružnih tokova. Formirani su "zeleni talasi" od "Ekvatora" do zgrade Vlade, na potezu od Gundulićeve do Vidovdanske ulice, od servisa "Vidović" do raskrsnice sa ulicom Olimpijskih pobjednika.

Promijenjen je način rada semafora na raskrsnicama ulica Jovana Dučića – Vuka Karadžića, Trive Amelice – Kralja Petra Drugog, Milana Radmana - Kralja Petra Drugog, Majke Jugovića – Bulevar vojvode Stepe Stepanovića - kod Studentskog doma, Karađorđeve – Dr Jovana Raškovića - kod "Sirana". Semafori kod Narodnog pozorišta RS i stare zgrade vlade rade po posebnom režimu od 15.50 do 16.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana