"Ježeva kućica” sedam decenija drugi dom djeci

Ilijana Božić
"Ježeva kućica” sedam decenija drugi dom djeci

BANjALUKA - Najstariji gradski vrtić “Ježeva kućica” osnovan je davne 1949. godine s ciljem da tu radnici Fabrike duvana ostavljaju svoje mališane ali od tada je generacijama djece iz svih dijelova grada drugi topao dom. I tako već sedam decenija.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović naglasila je da je ponosna na kolege koje ulažu mnogo ljubavi i truda radeći sa 48 dječaka i djevojčica koji svakodnevno borave u “Ježevoj kućici”. 

- Željeli smo da naše reprezentativno obdanište svoj 70. rođendan dočeka u novom ruhu, što smo i uspjeli zahvaljujući Gradskoj upravi koja je zajedno sa UNDP-om uložila sredstva za renoviranje. Urađena je termoizolacija i zamjena krova, vanjske stolarije, te postavljena fasadna obloga - rekla je Kurtinovićeva.

Naglasila da  se u sklopu dvorišta koje krasi “Ježevu kućicu” nalazi objekat koji je ruiniran.

- Trenutno se radi projektna dokumentacija, a plan je da se napravi prostor za dvije vaspitno-obrazovne grupe sa svim propratnim prostorijama čime bi se proširili kapaciteti.  Tada bi još 48 mališana ovdje pronašlo topli kutak ispunjen ljubavlju. Novi “Ježurko” bi primio 18 djece u jasličku grupu i 30 u mješovitu - kazala je Kurtinovićeva.

Istakla je da je u toku sanacija “Kolibrija”, te da bi Kuljani i Ada uskoro trebalo da dobiju nova obdaništa čime bi se obezbijedilo 700 novih mjesta za najmlađe.

- Nemjerljiv je uticaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Veliko je zadovoljstvo kada vidimo da smo zajedno sa roditeljima dijete usmjerili na pravi put. Oni su nešto najčistije, imaju sve pozitivne osobine i plemenitost,  a mi smo tu da te vještine održavamo i unapređujemo - rekla je Kurtinovićeva.

Da je ljubav potrebna za rad sa najmlađima “Glasu Srpske” je potvrdila glavna vaspitačica vrtića “Ježeva kućica” Dajana Aleksić.

- Ponosni smo što radimo u najstarijem banjalučkom obdaništu. Trudimo se da naše male drugare naučimo novim znanjima, a rad je bolji i kvalitetniji nakon što je objekat renoviran. Mnogo nam je toplije, a djeca su zadovoljnija i srećnija - rekla je Aleksićeva.

 

Priredba

Svečanom akademijom, koja će se održati u Banskom dvoru u petak sa početkom u 18 časova, mališani i vaspitači “Ježeve kućice”  obilježiće 70.  rođendan i proslaviti krsnu slavu Svetog Nikolu.

- Priredbe su prilika da  naši mališani pokažu sve ono na čemu su ih vaspitači naučili. Predstaviće se folklorom, pjesmama i dramskom izvedbom - rekla je Kurtinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana