Jevrejska opština Banjaluka obilježila 75 godina nezavisnosti države Izrael

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Jevrejska opština Banjaluka večeras je svečanom akademijom obilježila 75 godina nezavisnosti države Izrael.

Predsjednik Jevrejske opštine Banjaluka Aleksandra Stevandić istakla je značaj ove manifestacije jer se prvi put održava na ovim prostorima.

"Proslava Dana nezavisnosti je nacionalni praznik Izraela koji se ne slavi u državi gdje Jevreji žive u dijaspori. Ovo je prvi put da na prostoru Balkana, čak i Evrope, organizujemo ovu značajnu godišnjicu", rekla je Stevandićeva novinarima.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je ova manifestacija okupila brojne zvaničnike republičkih, ali i gradskih institucija, kao i predstavnike jevrejskih opština iz regiona.

"Nadam se da ćemo i sljedeće godine nastaviti sa ovom tradicijom, te da će to da bude još jedan način kako da produbimo prijateljstvo koje srpski i jevrejski narod njeguje godinama", rekla je Stevandićeva.

Ona je navela i da je Jevrejska opština Banjaluka prvi put ustanovila dodjelu plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju i unapređenju odnosa između jevrejskog i srpskog naroda, kao i radu i razvoju Opštine.

Plaketa je ove godine dodijeljena posthumno Arie Livneu i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel rekao je da je istorija jevrejskog naroda duga blizu 4.000 godina i sama po sebi prkosi svim postojećim pokušajima totalnog uništenja tog naroda, još od vremena Egipta, pa do nacističke Njemačke.

"Srpski narod ima priču o Kosovu i sada su veliki pritisci da izda svoj identitet, a Jevreji su imali tu priču zadnjih 2.000 godina, ali jedan stih ih je uvek vodio ka pravom putu, a on glasi 'Jerusalime, ako te zaboravim, neka me zaboravi moja desnica'", rekao je Asiel.

On je napomenuo da se jevrejski narod poslije 2.000 godina vratio u svoju prapostojbinu i time pokazao da je to moguće.

Povodom obilježavanja ovog nacionalnog praznika, na objektu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je održana Akademija, prikazane su i video projekcije fotografija iz Izraela, uz muzičku numeru "Jerusalim od zlata". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana