Jeftinije karte za prevoz samo uz subvencije

D. Stokanić, I. Pilipović
Jeftinije karte za prevoz samo uz subvencije

Banjaluka - Prevoznici uslovljavaju gradsku vlast sa subvencijama da bi smanjili cijenu karata u gradskom i prigradskom prevozu.

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić ističe da po ugovoru sa preduzećima koja vrše prevoz putnika, kao i po Zakonu o komunalnim djelatnostima grad ne može smanjiti cijene karata bez pristanka prevoznika.

- Gradska vlast nas može prisiliti na smanjenje cijene karte, ali isto tako u zakonu decidno stoji da neko mora nadoknaditi tu razliku. Do sada, shvatajući tešku situaciju u kojoj se nalazi gradski budžet, nismo insistirali na subvencijama - rekao je Mijić.

Dodao je da su zahvaljujući pojeftinjenju goriva došli u situaciju da još po kilometru imaju mali minus, ali mnogo prihvatljiviji kada se uzmu u obzir drugi troškovi.

- U momentu kada je cijena karte formirana radili smo u minusu sa gotovo 30 feninga po kilometru, a to smo kompenzovali na osnovu starosti vozila i ostalog. Sada kada smo došli u situaciju da, zahvaljujući jeftinijem gorivu, možemo raditi normalno, guraju nas ponovo u minus, što ne rade ni sa jednim drugim komunalnim preduzećem - kategoričan je Mijić.

Istog stava je i vlasnik prevoza "Pavlović turs" Radovan Pavlović, koji ističe da su od grada i ranije tražili subvenciju, koju nisu dobili.

- Ukoliko grad mijenja cijenu karte, onda mora uključiti i subvenciju. U okruženju gradski prevoz nadležni subvencionišu, dok kod nas putnici plaćaju ekonomsku cijenu karte - rekao je Pavlović. Sličnog mišljenja su i ostali prevoznici u gradu.

S druge strane, odbornici u Skupštini grada stav prevoznika smatraju ucjenom, dok gradonačelnik Slobodan Gavranović ovo juče nije želio da komentariše.

Gavranović je početkom sedmice izjavio da će cijene karata u gradskom i prigradskom prevozu biti smanjene, jer su zato stečeni uslovi. On je rekao da će ovih dana nakon sastanka sa Savjetom potrošača donijeti konačnu odluku na koji nivo će sniziti cijenu karata u gradskom i prigradskom prevozu.

Samostalni odbornik u Skupštini grada, koji je ujedno i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović je oštro osudio ponašanje prevoznika.

- Ucjene ne prolaze! Prema tome, ono što odluči Skupština grada i gradonačelnik, a sve u interesu građana, tako će i biti - rekao je Jaćimović.

Dodao je da prevoznici zaboravljaju da im grad i putnici gledaju kroz prste što voze tehnički neispravna i dotrajala vozila i što im vozači voze i po 24 časa, a ne smiju. Osim toga, na pojedinim linijama voze mini-buseve, koji tri puta manje troše goriva u odnosu na velike autobuse, na šta su se obavezali ugovorom.

- U tom slučaju prevoznicima je bolje da mi ne otvaramo neke stvari za koje javnost još ne zna - poručio je Jaćimović.

Trenutna cijena karte u gradskom prevozu je 1,6 KM.

Potrošači

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović istakao je da s obzirom na to da je gorivo znatno pojeftinilo i cijena karata za prevoz treba da bude smanjena, kao i drugih komunalija, između ostalog, odvoza smeća.

- Nakon što uradimo uvid u trenutno stanje, napravićemo jednu ekonomsku analizu i zauzećemo stav za koliko bi cijena karte trebalo da bude niža - kazao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana