Javni satovi su za mnoge simbol Banjaluke: Ukras grada i mjesto za sastanke

Nevena Reljić
Javni satovi su za mnoge simbol Banjaluke: Ukras grada i mjesto za sastanke

BANjALUKA - Trgove, šetališta i parkove u gradu krasi deset javnih satova koje održava Odjeljenje za komunalne poslove.

Iz ovog odjeljenja rekli su za “Glas Srpske” da je na posljednjem javnom tenderu za održavanje satova izabrana firma “Vip elektro”.

- U budžetu grada za 2020. godinu planirano je 10.000 KM na godišnjem nivou, odnosno 30.000 KM na tri godine. Dakle, vrijednost ugovorenih radova je 9.873 KM godišnje sa okvirnim sporazumom na tri godine - kazao je šef Odsjeka za investicije i održavanje Branko Mišić.

Dodao je da u posljednje vrijeme nisu zabilježeni veći kvarovi na satovima.

- Spomenuo bih sat u ulice Trive Amelice koji 1. decembra ove godine nije radio zbog nestanka struje - naglasio je Mišić.

On je naglasio da su zahvalni građanima koji sva oštećenja ili nedostatke na satovima prijavljuju nadležnim službama.

- Grad nema informaciju gdje i šta je u kvaru ili ako je nešto oštećeno. Zbog toga blagovremeno dobijenim informacijama skraćujemo vrijeme davanja naloga firmama za otklanjanje kvarova i vraćanja u ispravno stanje - istakao je Mišić.

Sve kvarove na javnim časovnicima, rasvjeti, kao i oštećenja na komunalnoj infrastrukturi građani mogu prijaviti putem aplikacije “Građanska patrola”, ali i putem i-mejla: [email protected]  te na broj telefona 051/244-593.

Svi satovi moraju najmanje dva puta godišnje da se podešavaju i to prilikom prelaska sa ljetnog na zimsko računanje vremena i obrnuto.

Osim što pokazuju tačno vrijeme i uljepšavaju gradske ulice, javni satovi su i danas orijentir i mjesto za prijateljske ili ljubavne sastanke, a svaki od njih ima i svoju priču. Mnogi sugrađani redovno provjeravaju i podešavaju tačno vrijeme prema javnim satovima.

Prije nekoliko godina pravu pometnju je izazvao “nestanak” sata koji se nalazio na raskrsnici ulica Majke Jugovića i Desanke Maksimović, nedaleko od benzinske pumpe “Euro benc”. Stanovnici Starčevice zabrinuli su se da je sat ukraden, ali se ubrzo saznalo da je odvezen na popravku.

Krivi sat

Iako mu to nije zvanično ime, časovnik koji se nalazi u centru grada svi zovu Krivi sat. Ovaj javni sat, nakon zemljotresa koji je zadesio Banjaluku 1969. godine, ostao je stalno podešen da pokazuje devet časova i 11 minuta, vrijeme u koje je život u Banjaluci stao. Ostao je kao spomen-obilježje na ovaj nemili događaj i glavno je mjesto orijentacije i sastajanja u gradu. Gotovo da nema Banjalučanina koji nije bar jednom zakazao sastanak uz riječi: “Čekam te kod Krivog sata”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana