Javni gradski prevoz od ponedjeljka startuje u punom kapacitetu: Maske i razmak najbolji saputnici

Maja Stanojević
Javni gradski prevoz od ponedjeljka startuje u punom kapacitetu: Maske i razmak najbolji saputnici

BANjALUKA - Javni gradski prevoz od ponedjeljka vraća se u redovan režim rada i prvi put od marta i izbijanja epidemije virusa korona radiće punim kapacitetom, te će građani moći da putuju po zimskom redu vožnje.

Institut za javno zdravstvo RS donio je ažurirano uputstvo za postepeno ublažavanje mjera za javni i međugradski prevoz, kojim su definisane obaveze i preporuke za građane i preduzeća koja obavljaju prevoz.

Prema preporukama Instituta propisane su mjere prema kojima su putnici obavezni da nose maske, te se preporučuje postavljanje fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili sličnog materijala), a u nekim izuzetnim slučajevima vozači mogu koristiti i vizir.

- U autobus se ulazi na jedna vrata, a izlazi isključivo na druga. Ukoliko autobus ima jedna vrata, prvo izlaze putnici iz autobusa, a zatim ulaze drugi putnici - preporučeno je iz Instituta za javno zdravstvo. Dodaje se da je dezinfekcija obavezna.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve naglašavaju da će, s obzirom na najavljeno skraćenje časova u školama, u dogovoru sa prevoznicima, od 1. do 10. septembra biće analiziran režim polazaka autobusa, kako bi se pravovremeno uskladili termini polazaka sa novim smjenama u osnovnim i srednjim školama.

Direktor “Pavlović tursa” Goran Starčević kazao je za “Glas Srpske” da se, prema uputstvima nadležnih organa, kapaciteti autobusa mogu koristiti sto odsto.

- U našoj situaciji nije izvodljivo ograničavati kapacitete bez ekonomskog programa koji bi omogućio tako nešto. Svjesni smo da autobus predstavlja rizičan zatvoreni prostor, ali upravo zbog te činjenice svi korisnici takvog prostora prevencijom dovode do toga da se on do sada pokazao kao bezbjedan prostor, koji će, vjerujem takav i ostati. Prevoznici čišćenjem i dezinfekcijom autobusa, a putnici nošenjem zaštitnih maski, ličnom dezinfekcijom, izbjegavanjem nepotrebnih radnji i postupaka prilikom vožnje, zajedno doprinosimo da autobus bude bezbjedan prostor sa stanovišta mogućnosti zaraze virusom korona - rekao je Starčević.

Red vožnje

Zimski red vožnje gradskog i prigradskog prevoza počinje od 31. avgusta, na način sličan onome prije vanredne situacije.

- Vikendom će se na pojedinim autobuskim linijama zadržati određena vrsta redukcije. Sve promjene će blagovremeno biti istaknute na našim prodajnim mjestima, u autobusima, kao i na našoj internet stranici - rekao je Goran Starčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana