Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika: Nema dodatnih paraza Dom zdravlja

Vesna Popović
Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika: Nema dodatnih paraza Dom zdravlja

Banjaluka - Prebacivanje Doma zdravlja u nadležnost lokalne zajednice predstavljalo bi novi teret za grad, a u budžetu nema dodatnih para za finansiranje ove zdravstvene ustanove.

Ovo je u petak poslije sjednice Skupštine grada izjavila zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić komentarišući najavljene planove Vlade RS da zdravstvene ustanove pređu na trezorsko poslovanje.

- Gradska uprava je još prilikom razmatranja nacrta ekonomske politike za 2016. godinu na to upozorila Ministarstvo zdravlja. Budžetom grada u ovoj godini nisu planirana dodatna sredstva za rad Doma zdravlja, mimo redovnih obaveza koje je grad imao i ranijih godina - kazala je Brkićeva.

Smatra da ukoliko dođe do vraćanja Doma zdravlja u nadležnost grada neće se desiti isti scenario kao sa gradskom "Toplanom" koja je "vraćena" sa višemilionskim gubicima.

Odbornik Ujedinjene Srpske Milenko Jaćimović je rekao da sa ovakvim punjenjem budžeta Banjaluka, kao najveća lokalna zajednica u RS, to sigurno ne bi mogla izdržati.

Odbornik PDP-a u Zoran Talić je rekao da ako Dom zdravlja bude vraćen, gubici postaju odgovornost grada.

- Treba se ići u pravcu da se institucije koje se trenutno potpuno oslanjaju na budžet grada osamostaljuju, a ne da stvaramo nove obaveze - kazao je Talić.

Skupština je jednoglasno usvojila odluku o preraspodjeli sredstava u budžetu grada za 2015. godinu, koja je omogućila da Centar za socijalni rad i Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dobiju još 839.000 KM kojima će izmiriti svoje obaveze iz prošle godine.

Odbornici su usvojili i odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama u gradu za 2016. godinu na osnovu koje će se obračunavati porez.

Skupština je dala zeleno svjetlo za veći broj prostorno planskih dokumenata među kojima je i izmjena dijela Regulacionog plana za prostor gdje je nekad bila zgrada Radija Banjaluke odnosno Radija RS. Ove izmjene dozvoljavaju izgradnju ugostiteljskih sadržaja. Postojeća dva objekta se moraju zadržati, ali umjesto rekonstrukcije, mogu se srušiti i na njihovom mjestu izgraditi novi, ali se mora zadržati spratnost koju su zagrade imale i ranije.

Odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević na aktuelnom času ponovo je pomenuo da nije dobio tražene odgovore u vezi sa radom gradske "Toplane".

-  U pismenom odgovoru direktor Mićo Milovanović je rekao da nema obavezu da odgovore dostavlja odbornicima - rekao je Mirošljević i naveo da mazut koji se koristi u sebi sadrži više vode nego što to zakon dozvoljava.

Odbijena zamjena

Skupština grada nije usvojila prijedlog odluke o davanju saglasnosti za zamjenu nekretnina grada sa preduzećem "Regrad". Riječ je o parceli na kojoj je igralište Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Duško Račić je rekao da tu parcelu učenici koriste kao sportski teren i da to preduzeće planira da tu izgradi stambenu zgradu, čime bi škola ostala bez igrališta.

Mjesečne karte

Načelnik Odjeljenja za komunalne, stambene i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da ukoliko dođe do promjene cijene goriva za 15 odsto, razmatraće se i promjena cijene mjesečnih karata u gradskom javnom prevozu.

Aneksom ugovora, potpisanim u petak, u Gradskoj upravi sa predstavnicima prevoznika definisan je, između ostalog, mehanizam za korekcije cijene karata na način da ukoliko dođe do promjene cijene goriva za minimalno 15 odsto, u roku od tri dana se mora utvrditi korekcija cijena karata i za nju zatražiti saglasnost grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana