Jača zaštita od malignih bolesti

Ilijana Božić
Jača zaštita od malignih bolesti

Banjaluka - Gradska uprava će finansirati najvećim dijelom projekat besplatne, sveobuhvatne, preventivne zdravstvene zaštite stanovništva od malignih bolesti, koji bi već od jeseni mogao krenuti kao pilot-projekat.

Izjavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić poslije sastanka sa rukovodstvom Doma zdravlja.

- Evidentan je porast malignih oboljenja u cijeloj Republici Srpskoj, ali i u regionu. Zato je potrebno veće preventivno djelovanje da bi bile izbjegnute posljedice, prvo po pacijente, a onda i po cijeli zdravstveni sistem i finansiranje - kazao je Radojičić.

Dodao je da Dom zdravlja priprema projekat u kojem će biti definisano koje “kategorije građana se pozivaju, koliki je troškovnik i vrsta pregleda pošto su identifikovana tipična maligna oboljenja za koja treba izvršiti preglede”.

- Gradska uprava će nastaviti poboljšavanje uslova u ukupnom stanju mreže ambulanti porodične medicine. Trenutno je u izgradnji ambulanta na Petrićevcu, a gradićemo novu i u Dragočaju - kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o rekonstrukciji zgrade Službe hitne pomoći.

- Neophodna je obnova i ambulante u Novoj varoši, koja nema prilaz za lica s invaliditetom i koja ima probleme sa krovom. Nastavićemo i ulaganja u infrastrukturu i opremu. Samo prošle godine Gradska uprava je finansirala nabavku novog vozila hitne pomoći, a ove godine sufinansira sa Vladom Japana donaciju za još dva vozila za transport pacijenata - istakao je Radojičić.

Sastanku sa rukovodstvom Doma zdravlja prisustvovao je i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić.

Todorović

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Nevena Todorović izjavila je da je na sastanku sa gradonačelnikom razgovarano o stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, planu mreže ambulanti porodične medicine i o novom programu prevencije malignih bolesti na teritoriji grada.

- Gradonačelnik je prije dva mjeseca pokrenuo inicijativu da na teritoriji grada bude urađen masovniji projekat prevencije, odnosno ranog otkrivanja malignih bolesti, a nosilac ovih poslova biće Dom zdravlja - navela je Todorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana