Izvedena pokazna vježba u dvorištu Gimnazije: Ključno pokazati spremnost

J. Sa.
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Povodom obilježavanja 54. godišnjice i sjećanja na zemljotres, koji je Banjaluku pogodio 27. oktobra 1969. godine danas je izvedena metodsko-pokazna vježba sa scenariom razornog zemljotresa u organizaciji Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice.

Ova vježba, koja je izvedena u dvorištu banjalučke Gimazije, simbolično je počela u devet časova i 11 minuta.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić naglasio je da i nakon 54. godine treba da budemo oprezni, te da se posebno fokusiramo na preventivne aktivnosti.

Tokom ove vježbe je prikazan niz proceduralnih stvari koje treba da se dešavaju u takvim situacijama, u slučaju zemljotresa.

- Ova pokazna vježba za cilj ima da se pokaže pravilan put i način kako da se posutpi u ovakvim situacijama. Mi smo kao Odsjek evidentirali da se u školama zna desiti, da ukoliko se pravilno ne rade pokazne vježbe, dolazi do propusta, a to smo mogli i da vidimo kada je bio zemljotres u Petrinji, koji se osjetio i u Banjaluci. Upravo tada je došlo do stvaranja panike, koju moramo da svedemo na minimum. Potrebno je da trezveno razmišljamo i evakuišemo naše učenike čim prije u takvim situacijama – naglasio je Babić.

Poručio je kako će narednih dana ove preventivne aktivnosti biti održane i u banjalučkim vrtićima.

-Narednih dana imaćemo preventivne aktivnosti u svim vrtićima, a sa istim ciljem – ciljem prevencije. Zemljotres je nesreća koja se ne može predvidjeti i zbog toga treba da se zna koje su to preventivne aktivnosti, šta treba da se uradi i upravo smo mi zbog toga i stavili fokus na škole i na vrtiće. Prošle godine pokazna vježba je održana u Tehničkoj školi, ove godine u Gimanziji, a mi ćemo svakako da nastavimo sa opremanjem škola svim onim stvarima koje su potrebne za pravovremeno i preventivno djelovanje – dodao je Babić.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović istakla je da je u taktičko-pokaznoj vježbi izvedenoj sa učenicima banjalučke Gimnazije, Civilnom zaštitom učestvovale su četiri ekipe banjalučkog Doma zdravlji i Službe hitne medicinske pomoći, a priprema za ovu vježbu traje već duži vremenski period.

-Naše sanitetske ekipe imaju svu neophodnu opremu za zbrinjavanje lica povrijeđenih u masovnim nesrećama. Osim toga u protekle dvije godine Dom zdravlja Banjaluka radio je edukacije za zbrinjavanje pacijenata koji imaju politraume i sa pripadnicima Civilne zaštite i policije. Tokom vježbe zapravo smo mogli vidjeti kako dramatično izgleda simulacija nesreće, ali su sve ekipe pokazale spremnost da odreaguju u okolonostima spašavanja i zaštite ljudskih života- istakla je ona, te dodala da je važno u kontinuitetu raditi na nabavci opreme, edukacijama i drugim mjerama kako bi timovi bili spremni u slučaju potrebe da odreaguju na adekvatan način.

Direktor banjalučke Gimnazije, Vita Malešević poručila je kako se vježba održava u ovoj školi, jer postoji simbolika, te da se učenici Gimnazije svake godine prolaze obuke kako da postupe u slučaju nesreća.

Danas su, kaže, imali jednu ozbiljnu pokaznu vježbu, gdje su pokazalikako izvući 1.300 đaka i profesora iz objekta škole i kako izvršiti evakuaciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana