Izradom ikona i suvenira do zarade

Igor Pilipović
Izradom ikona i suvenira do zarade

Banjaluka - Projektom "Neformalno zapošljavanje pirografijom" lica sa invaliditetom biće osposobljena za izradu suvenira i ikona, ali i obučena za druga zanimanja koja se mogu organizovati kod kuće ili u prostorijama udruženja. Na taj način oni će dobiti mogućnost neformalnog zapošljavanja, socijalnog osnaživanja i zarade.

Izjavio je to predsjednik Udruženja distrofičara Radovan Ristić.

- Obukom koja počinje u ponedjeljak i trajaće naredna dva mjeseca biće obuhvaćeno osam lica sa invaliditetom, distrofičara i paraplegičara sa teritorije grada. Ako bude zainteresovanih, možemo da podignemo broj polaznika za još dvoje - rekao je predsjednik udruženja Radovan Ristić.

Dodao je da će učesnici projekta nakon njegovog završetka na poklon dobiti pirograf aparat.

- Nakon što obuka bude završena, organizovaćemo izložbu  radova kako bi učesnici mogli da pokažu svojih ruku djelo i ono što su naučili za dva mjeseca - rekao je Ristić.

Milijana Mitrić ima iskustva u ovakvoj vrsti projekata i obučavanja. Sada prenosi svoja iskustva iz pirografije na osobe koje uče prve korake u ovoj vrsti umjetnosti.

- Veliki je uspjeh kad dvoje iz grupe nastavi dalje da se bavi pirografijom i mnogo mi je drago kada vidim da ima zainteresovanih za ovaj vid rada - kazala je Mitrićeva.

Dodaje da se 2007. godine zaljubila u pirografiju kada je otišla na isti kurs.

- Nisam vjerovala da je to moguće dok nisam završila kurs. U slobodno vrijeme i danas se time bavim - rekla je Mitrićeva.

Ističe da se od pirografije može zaraditi, ali da je kupovna moć jako loša.

- Konkretno, znala sam da prodajom radova dopunim kućni budžet. Kad se ozbiljno radi kao mini-radionica sa više radnika, može i te kako da bude profitabilno - priča Mitrićeva.

Pirografija

Pirografija je likovna tehnika izrade suvenira, slika i ikona uz pomoć aparata koji radi na električni napon i bezopasan je za rukovanje.

- Da bi se nešto nacrtalo na formatu A4, u zavisnosti od motiva, treba najmanje 30 sati rada. Najbolja reklama je rad koji uradite - rekla je Milijana Mitrić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana