Izmjene u javnom prevozu: Vraćaju se linije, olakšice za učenike

Jasmina Salopek
Foto: Grad Banjaluka

BANjALUKA - Linije koje su na početku pandemije virusa korona ukinute, vraćaju se na raspored vožnje u namjeri da se gradski prevoz što više prilagodi potrebama građana, saopšteno je iz gradske uprave.

Grad Banjaluka vratiće linije, a za osnovce koji do škole imaju manje od četiri kilometra subvencionisaće mjesečne karte.

- Grad će za početak da finansira prevoz za sve osnovce u naselju Ada koji do škole imaju manje od četiri kilometra i koji se ne uklapaju u program resornog ministarstva za plaćeni javni prevoz - rekao je prvi čovjek Grada Draško Stanivuković.

Dodaje da tu svakako neće stati, te da su djeca iz ovog naselja prvi koji će dobiti ovu pogodnost, a u narednom periodu će da analiziraju i da li je i koliko Grad u mogućnosti da to učini i u drugim mjesnim zajednicama.

- Želimo da donesemo tu odluku i da Grad to subvencioniše. Javni prevoz je, uprkos svim izazovima sa kojima se Grad suočaava, opstao, a administracija neće dozvoliti da poskupljenje osjete građani - naveo je Stanovuković.

Stanivuković je istakao da ostaju i dalje besplatne karte za studente i srednjoškolce za djecu iz porodica sa četvoro i više djece, a već krajem avgusta ide se ka tome da se realizuje politika da penzioneri sa najnižom penzijom imaju potpuno besplatan javni prevoz, dok će ostali imati olakšice.

- Takođe, za sve one koji plaćaju radničke karte i tu ćemo da se borimo da ni oni ne osjete nikakva poskupljenja, jer je već 90 odsto preduzeća pristalo da plati to za svoje radnike – rekao je on.

Kako je naveo, Grad će vratiti sve linije koje su bile ukinute kada je nastupila pandemija virusa korona.

-Svaki avgust  je isti, svake godine je isto, jer nema djece i zbog toga su linije oduvijek redukovane. Što se tiče nekih drugih linija javnog prevoza, one su ukinute u doba pandemije virusa korona 2019. godine, njih ćemo takođe da vratimo – zaključio je gradonačelnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana