Izmjene trasa na linijama 14 i 17A zbunile putnike

Ilijana Božić
Izmjene trasa na linijama 14 i 17A zbunile putnike

Banjaluka - Promjena trase i reda vožnje na linijama gradskog prevoza 14 i 17A, koja je uvedena u utorak, izazvala je zbunjenost i negodovanje kod velikog broja putnika, koji se najčešće žale da autobusi kasne te da ne znaju na kojim stajalištima da ih čekaju.

Ekipa “Glasa Srpske” obišla je juče stajališta na linijama 14 i 17A te zatekla putnike kako zbunjeno gledaju u oba smjera odakle će autobus naići te pretrčavaju saobraćajnicu kako bi ušli u autobus.

Mira Škrbić sa Starčevice, koju smo zatekli na autobuskoj stanici u ulici Dr Vojislava Đede Kecmanovića, kazala je da je čekala prevoz pola sata te da je od komšije saznala da stoji na pogrešnoj strani ulice.

- Sve se poremetilo, ne znam više ni gdje idem, ni gdje da čekam autobus. Linija 14 se po novom okreće kod Nešković pumpe i odmah se vraća, a prije su bila dva autobusa u jednom, dva u drugom smjeru i bili su redovni - kazala je Škrbićeva.

Penzionerka Anđelka Mihajlović istakla je da je bolje bilo prije ove izmjene te da je izmjenama stvorena velika gužva.

- Ne odgovara mi novi red vožnje, jer sad duže čekam. Bilo bi bolje da vrate stari režim vožnje - rekla je  Mihajlovićeva.

Esma Puškar požalila se da joj je nelogično da autobus vozi samo u jednom smjeru.

- Promjena je pozitivna za stanovnike Bulevara i ulice Stepe Stepanovića, ali je neophodno da se uhodamo i shvatimo koji autobus kad ide. Ne znamo ni da li će autobus naići ovuda - rekla je Esma.

Jovan T. je takođe nezadovoljan izmjenama.

- Ovo je veliko naselje kome je neophodan kraći razmak između autobusa. Kad su velike vrućine i hladnoće teško je čekati 20 minuta - kazao je Jovan.

Iz Gradske uprave ranije su najavili eksperimentalne izmjene trasa na linijama 14 Starčevica - Obilićevo - Centar i 17A Starčevica - Nova bolnica.

- Autobusi na liniji broj 14 neće više saobraćati u dva smjera u naselju Starčevica, a na Rebrovcu će trasa biti usmjerena kroz Bulevar vojvode Stepe Stepanovića preko Gradskog mosta i centra. Na ovaj način biće omogućeno korišćenje ove linije mještanima iz zone Bulevara vojvode Stepe Stepanovića. Autobusi na liniji broj 17A i dalje polaze sa Starčevice, sa prolaskom kroz Borik, ali će kod Narodnog pozorišta trasa biti usmjerena kroz centar i dalje ka Novoj bolnici - saopštili su tad iz Gradske uprave.

Naglasili su da se radi o eksperimentalnim korekcijama te da će konačna odluka o izmjeni trasa biće donesena nakon detaljne saobraćajne analize. Kako “Glas” saznaje, za prva dva dana primjene probnih izmjena, Gradska uprava nije zaprimila nijednu pritužbu građana.

 

Kraća vožnja

Nisu svi utisci loši, pa tako Božica Trivić, koja putuje linijom 17A, kaže da su joj izmjene skratile vožnju do odredišta.

- Dobro je što 17A  ide kroz centar, ali je problem što više ne prolazi kod Medicinske elektronike pa je taj dio grada ostao nepovezan. Meni ovo, ipak, odgovara - rekla je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana