Izmjene kolektivnog ugovora u Gradskoj upravi: Radnicima nisu smanjene plate

S. B.
Izmjene kolektivnog ugovora u Gradskoj upravi: Radnicima nisu smanjene plate

BANjALUKA - Nijednom radniku u Gradskoj upravi nije smanjena plata, bez obzira na usklađivanja sa najnovijim zakonskim rješenjima u vezi sa obračunom plate i donesenim izmjenama kolektivnog ugovora za zaposlene u Gradskoj upravi, saopštili su iz Gradske uprave.

- Naime, u januaru su gradonačelnik i Sindikalna organizacija Gradske uprave zaključili izmjenu kolektivnog ugovora za zaposlene, zbog usklađivanja sa novim zakonskim rješenjima u vezi sa prelaskom sa neto na bruto obračun plate i smanjenjem zbirne stope doprinosa - kažu iz Gradske uprave.

Dodali su da su na taj način važeći neto koeficijenti pretvoreni u bruto, čime plata nije smanjena.

- Naprotiv, svi radnici od januarske plate dobili su povećanje od 15 do 25 KM zbog smanjenja zbirne stope doprinosa sa 32,8 na 31 odsto. Dakle, svim radnicima utvrđeni su novi bruto koeficijenti i dostavljena su im nova rješenja o plati. U narednom periodu gradonačelnik i reprezentativna Sindikalna organizacija u Gradskoj upravi započeće pregovore u vezi sa potpisivanjem novog kolektivnog ugovora u Gradskoj upravi, s ciljem daljeg poboljšanja prava radnika - pojasnili su iz Gradske uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana