Izložba ikona na početku proslave

D. S.
Izložba ikona na početku proslave

Banjaluka - Grad Banjaluka i Saborni hram Hrista Spasitelja u četvrtak, 21. maja, proslaviće krsnu slavu Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan i tom prilikom biće upriličeno niz manifestacija.

- Obilježavanje Spasovdana počeće 19. maja, u 19 časova, otvaranjem izložbe ikona Radmile Luketić u Banskom dvoru. Veče uoči slave, 20. maja, u 20 časova, na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biće održan bogat kulturno-umjetnički program, dok će dan slave početi svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja - rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da će nakon toga biti obavljeni planirani čin osveštanja slavskog žita i kolača, te po završetku slavskog obreda spasovdanska litija.

- Ove godine, povodom Spasovdana biće organizovani i sportski sadržaji i to finale fudbalskog Kupa grada za 2015. godinu i Osmi međunarodni plivački miting “Banjaluka open” - istakli su u Gradskoj upravi.

Spasovdan je veoma značajan za Banjaluku i njene građane. Spasovdanska litija bila je sastavni dio njegovanja tradicije sve do Drugog svjetskog rata. Poslije tog rata litija je bila zabranjena, da bi u posljednjih nekoliko godina ponovo pozvala vjernike u hram.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana