Izgradnja Eko-toplane počinje sutra

Vesna Popović
Izgradnja Eko-toplane počinje sutra

Banjaluka - Pripremni radovi za izgradnju nove toplane, koja će gradu obezbijediti stabilnije i kvalitetnije grijanje nego do sada, trebalo bi da počnu sutra na parceli u neposrednoj blizini postojeće.

Najavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić nakon potpisivanja ugovora sa izvršnim direktorom Instituta za energetiku i ekologiju (IEE) Dragišom Zečevićem o osnivanju novog privrednog društva "Eko-toplana Banjaluka".

- Grijanje grada je najkrupniji komunalni i finansijski problem za koji sada imamo rješenje. Ovo je izuzetno važan dan za Banjaluku, jer konačno stojimo pred realizacijom ideje od prošle zime - dodao je Radojičić.

Izrazio je zadovoljstvo što su kompanija IEE i njeni partneri koji čine konzorcijum ušli u ovaj projekat.

- Grad dobija pouzdanog partnera koji ima kapacitet i iskustvo da izgradi novu toplanu u garantovanom periodu, a rok je sedam mjeseci - kazao je Radojičić.

Objasnio je da će izgradnja ići dio po dio te da očekuje da će pojedini dijelovi biti u funkciji već iduće sezone grijanja.

- Dok nova ne bude u funkciji, stara toplana će morati da obezbijedi grijanje grada. Postojeća neće biti ugašena, a gradu ostaje obaveza da restrukturira njene dugove, koji će nam ostati obaveza sigurno u narednih deset godina - rekao je Radojičić.

Napomenuo je da cijena toplotne energije po kvadratnom metru neće biti promijenjena.

- Za one koji koriste kalorimetre moraće biti mijenjan tarifni sistem. Do sada su samo plaćali varijabilni dio, onoliko koliko potroše, a od sada će morati plaćati i fiksni, trošak dopreme toplotne energije do objekta - naveo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u ugovoru o osnivanju novog preduzeća privredno društvo će moći da podiže kredite većinskom odlukom i to do tri miliona KM.

Zečević je zahvalio gradu na ukazanom povjerenju i spremnosti da krene u izgradnju toplane na biomasu.

- Ovo je potpuno nova dimenzija za toplifikacioni sistem Banjaluke i ne odnosi se samo na projekat izgradnje nove toplane već i na potpuno osavremenjavanje mreže i osnivanje logističkog centra za biomasu - rekao je Zečević.

Istakao je da je tehnologija koja će biti ugrađena u novu toplanu djelo domaćih stručnjaka.

- Ovim pokrećemo domaću mašinsku, elektro i građevinsku industriju i 90 odsto novog postrojenja biće izgrađeno domaćim resursima - dodao je Zečević.

Direktor "Šuma RS" Risto Marić je rekao da su pratili ideju gradnje nove toplane od početka.

- Biće dovoljno drvnih sortimenta za proizvodnju sječke koja je potrebna za proizvodnju toplotne energije - kazao je Marić.

Podrška Vlade

Potpisivanju ugovora između grada i kompanije IEE prisustvovali su predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Igor Radojičić je zahvalio Vladi RS koja je, kako kaže, pratila ovaj kapitalni projekat i bez čije pomoći njegova realizacija ne bi bila moguća.

Šta Banjaluka dobija "Eko-toplanom"

- Pouzdano i kvalitetno cjelodnevno grijanje u odnosu na dosadašnji dnevni režim,

- Profitabilnu firmu koja treba da donosi dobitak gradu, a ne probleme i minuse

- Ekološki prihvatljivo postrojenje, jer je emisija gasova, čestica i zagađenja daleko manja nego sagorijevanjem mazuta

- Umjesto nabavke mazuta u inostranstvu sada će energent biti nabavljan na domaćem tržištu, što će donositi profit lokalnim preduzećima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana