Drevni mač u kamenu izvučen iz Vrbasa

Ilijana Božić
Drevni mač u kamenu izvučen iz Vrbasa

Banjaluka - Drevni mač zaboden u kamen, oko 150 godina skriven u dubinama rijeke Vrbas kod srednjovjekovnog utvrđenja Zvečaj u Rekavicama kod Banjaluke, juče je izvučen na površinu.

Vrijedan istorijski predmet koji svjedoči o srednjovjekovnoj prošlosti Banjaluke i okoline izvukao je tim stručnjaka  uz pomoć Ronilačkog kluba “Buk”.

Kustos Muzeja Republike Srpske Ivana Pandžić nije krila uzbuđenje zbog uspješno realizovane akcije.

- Sve je prošlo u najboljem redu. Mač je u odličnom stanju, nedostaje jedan mali dio, sami vrh. Trebaće oko mjesec da prođe kompletna procedura zaštite, temeljno čišćenje i konzervacija za šta je nadležan konzervator Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu. Nakon toga biće čuvan u fundusu Muzeja RS i biće dostupan posjetiocima i istraživačima - rekla je Pandžićeva i dodala da je mač bio smješten na četiri metra dubine.

Ona je istakla da u Vrbasu ni u okolini ranije nisu pronalaženi ovakvi predmeti, te da ovo ima veliki značaj u kulturno-istorijskom smislu.

- Imajući u vidu da je u Muzej RS je prije 90 godina stigao srednjovjekovni mač iz Kozarske Dubice koji se čuva u zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa, pronalazak ovog bastardnog mača u koritu rijeke Vrbas ima istorijsku vrijednost - rekla je Pandžićeva.

Ona je dodala da će naknadnim analizama biti utvrđen tačan period iz kojeg mač potiče, ali da se na prvi pogled radi o vremenu od 13. do 15. vijeka.

Predsjednik Ronilačkog kluba “BUK” Borislav Trninić istakao je da je akcija počela u srijedu kada je obavljen veći dio posla.

- Radili smo na otkopavanju, te na uklanjanju sedimenta sa mača. Napravili smo video i foto dokumentaciju koja će nam omogućiti da kasnije napravimo  dokumentarni film o pronalaženju mača i o samom lokalitetu - rekao je Trninić i dodao da će to ujedno doprinijeti i promociji  kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

On je istakao da uslovi za ronjenje nisu bili najidealniji, ali da je sve proteklo kako treba.

- Sa Hidroelektranom “Bočac” prethodno smo se dogovorili da nivo Vrbasa ne bude visok kako bi uslovi bili bolji. Vidljivost je bila zadovoljavajuća - rekao je Trninić.

Tim koji je radio na ovom zahtjevnom zadatku činili su ronilac-biolog Ana Ćurić, ronilac Milan Rodić, arheolog-ronilac Ivana Pandžić, ronilac-predsjednik RK “Buk” Boris Trninić, ronilac-snimatelj Darko Vučić i muzejski savjetnik istoričar Janko Vračar.

Otkrivanje

Predsjednik Ronilačkog kluba “Buk” Borislav Trninić istakao je da su mač otkrili ronioci ovog Kluba jer je to lokacija na kojoj često izvode aktivnosti i obuke.

- Tada nismo znali o čemu se radi, predmet je izgledao kao obični komad željeza. Međutim, kolega koji ga je pronašao smatrao je da je riječ o nečemu ozbiljnijem. Ta priča nas je  zainteresovala, pa smo kontaktirali Muzej RS i Zavod za zaštitu prirodnog i kulturnog nasljeđa - rekao je Trninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana