Iz školskih klupa u Šargovcu odvedeni u nepovrat

Jasmina Perišić
Iz školskih klupa u Šargovcu odvedeni u nepovrat

Banjaluka - U Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u naselju Šargovac juče je parastosom i istorijskim časom obilježena 74. godišnjica stradanja 52 učenika ove škole, koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu.

Pomenu stradalim đacima prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predstavnici grada, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, đaci i direktori drugih škola.

Nakon služenja parastosa, učenici ove škole izveli su istorijski čas, u kojem su podsjetili na golgotu koju su prošli srpski đaci, koji su u ovoj školi stradali 7. februara 1942. godine.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović istakao je značaj 20. vijeka, koji će Srbi pamtiti po stravičnim zločinima.

- U jednom satu je zaklano 52 djece u ovoj školi, a na ovom prostoru stradalo je više od 2.300 ljudi u svega nekoliko sati. Trebamo pamtiti i obilježavati ovo s ciljem da nam se ne ponovi. Praštati trebamo, kao što naša vjera govori, ali ne smijemo zaboraviti - rekao je Čubrilović.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević poručio je nakon parastosa da zločini ne smiju biti zaboravljeni.

- Sa ovog istorijskog časa ostala mi je urezana jasna misao. Učenica je izrekla da su najslanije suze dječije na ovom prostoru. Trebamo se podsjećati na ovaj tužni događaj od prije 74 godine. Ova djeca su izvedena iz školskih klupa i odvedena u nepovrat. Ubijeni su maljevima, budakom i sjekirom. Moramo se sjećati svih naših žrtava, ne da bismo se svetili, nego da se zločini ne ponove - kazao je Malešević.

Dodao je da je u narednom periodu planirana izgradnja spomen-parka za ubijenu djecu šargovačke osnovne škole.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović istakao je da je ideologija fašizma u najgorem obliku bila manifestovana u NDH.

- Ustaški narod je ubijao sve što nije bilo u skladu sa njihovom ideologijom. Srpski narod ne smije više dozvoliti da bude ubijan i proganjan - kaže Savanović.

Direktor Osnovne škole "Đura Jakšić" Darko Tomić naglasio je da se uprava škole vrijedno zalaže od 2012. da se pomen na nevine stradale đake svake godine dovede na viši nivo.

- Da smo uspjeli, govori i veliki broj zvaničnika koji su došli da se zajedno s nama poklone žrtvama. Potrebno je i izgraditi spomen-park u blizini škole i svim silama ćemo se zalagati da to učinimo - kazao je Tomić.

Žrtve

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju u naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način ubile 2.315 Srba, među kojima i 551 dijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana