Iz “Eko toplana” podsjećaju korisnike: Kućne instalacije pripremiti za novu sezonu

N. R.
Iz “Eko toplana” podsjećaju korisnike: Kućne instalacije pripremiti za novu sezonu

BANjALUKA - Korisnici sistema daljinskog grijanja trebalo bi da prije punjenja kućnih instalacija uoči predstojeće sezone grijanja pripreme unutrašnje i zajedničke unutrašnje instalacije s ciljem kvalitetne i nesmetane isporuke toplotne energije, saopštili su iz “Eko toplana”.

- Prema odluci o opštim uslovima za proizvodnju, distribuciju i korišćenje toplotne energije, održavanje unutrašnjih i zajedničkih unutrašnjih instalacija je u nadležnosti korisnika, odnosno zajednica etažnih vlasnika (ZEV). S obzirom na to da je jedan od češćih problema pojava vazduha u radijatorima, trebalo bi prije početka sezone zamijeniti stare i dotrajale odzračne ventile novima. Riječ je o minimalnom ulaganju, čime se postiže bolji kvalitet grijanja - kažu iz “Eko toplana”.

Kada je riječ o sistemima na kojima postoje centralne odzrake na cjevovodu i automatske na vertikalama, za njih su nadležni ZEV-ovi, dok su za odzrake na radijatorima zaduženi korisnici.

Nakupljanje vazduha u grijnim tijelima najčešće se događa kod korisnika na višim etažama, dok je kod potrošača na nižim etažama češći problem sa skupljanjem mulja u radijatorima, što takođe remeti redovnu isporuku toplotne energije i narušava kvalitet grijanja.

Na funkcionalnost unutrašnjih instalacija posebnu pažnju treba da obrate korisnici u starijim zgradama u kojima su instalacije dotrajale. Osim toga, potrošači koji su protekle sezone imali problem sa unutrašnjim instalacijama, što je prouzrokovalo slabiji kvalitet grijanja, trebalo bi da angažuju ovlašćeno preduzeće za održavanje instalacija da otkloni kvar, da bi spremno ušli u sezonu grijanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana