Ivan Rašković, gradski arhitekta: Raditi na očuvanju i razvijanju identiteta grada

Srna
Ivan Rašković, gradski arhitekta: Raditi na očuvanju i razvijanju identiteta grada

Banjaluka - U gradu je potrebno raditi na očuvanju i razvijanju identiteta i javnog interesa grada, rekao je gradski arhitekta Ivan Rašković i dodao da su to samo neke od smjernica za izradu urbanističkog plana Banjaluke, koje su usaglašene prošle sedmice.

Kazao je da grad treba da se razvija tako da u budućnosti bude održiv, odnosno otporan na sve vidove materijalnih i nematerijalnih katastrofa.

- To znači da Banjaluku treba razvijati da bude grad koji se temelji na cirkularnoj ekonomiji i ekonomiji znanja, kao i na drugim prednostima, tako da bude kapija zapadnog Balkana i regionalni centar - kazao je Rašković.

Pojasnio je da je potrebno uzeti u obzir klimatske promjene, te uraditi geološko i seizmičko mapiranje, koje će pokazati gdje i kako graditi, da bi u budućnosti posljedice eventualnih elementarnih nepogoda bile što manje.

Kada je riječ o divljoj gradnji, Rašković kaže da je od tih, spontano nastalih naselja potrebno napraviti sekundarne centre, plasiranjem javnih sadržaja u tim prostorima.

- Ne može se sve ono što je nastalo van plana i pod inercijom života tek tako izbrisati, jer su to sada čitava naselja, koja nisu nastala bez razloga - rekao je Rašković.

Dodao je da jedna od tih zona je i naselje Lauš, za koje smatra da bi u budućnosti, kroz plansko osmišljavanje, moglo da bude razvijeno u prostor zanimljiv investitorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana