Italijanski šarm na dva točka

Vesna Popović
Italijanski šarm na dva točka

Banjaluka - Ljubitelje čuvenog italijanskog motocikla "vespa", koji su učestvovali na petom međunarodnom "Vespa rafting susretu Banjaluka 2017", nisu omeli ni kiša ni nešto svježije vrijeme da uživaju u vožnji gradom, obilasku Banj brda i spuštanju čamcima niz Vrbas.

Motociklisti iz Italije, Holandije, Njemačke, Rumunije, Bugarske, svih zemalja bivše Jugoslavije, njih više od 100, donijeli su italijanski šarm na dva točka jer je "vespa" jedan od njegovih simbola.

- Iako se vrijeme za vikend naglo pogoršalo, nismo dozvolili da nam pokvari zabavu i uživanje na vespama. Imali smo kratko okupljanje u gradu, odakle smo otišli na Banj brdo. Naši gosti su sa divljenjem gledali panoramu grada i na svakom koraku isticali gradske aleje i zelenilo kojim obiluje Banjaluka. To ih je zaista opčinilo. Potom smo se spustili do Ronilačkog kluba "Buk", gdje smo vespe zamijenili rafting čamcima. I to je za mnoge bio nezaboravan doživljaj. Iako je voda Vrbasa bila hladna, niko od učesnika nije odustao od raftinga - kazao je menadžer "Vespa kluba" Banjaluka Dragan Jovanić.

Dodao je da je najvažnije da su svi učesnici manifestacije bili zadovoljni.

- Ispratili smo ih u nedjelju ujutro. Kao domaćinima najveća nam je pohvala kada gosti kažu da jedva čekaju da na svojim "vespama" ponovo dođu jer su bili oduševljeni onim što su doživjeli u Banjaluci, a ugostili kolege iz Italije, Holandije, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Crne Gore... - kazao je Jovanić.

Jedan od učesnika koji te dvotočkaše ne vide samo kao prevozno sredstvo već kao stil života je Aleksej Bulkan iz Rusije. Ovaj član Vespa kluba iz San Peterburga, kako kaže, svake godine pređe oko 3.000 kilometara iz Rusije da bi došao u Banjaluku.

- Vespa je prosto sloboda, putovanje i, naravno, druženje. Ovdje je prekrasno i dolazak u Banjaluku iskoristim da bih poslije putovao cijelim Balkanom - kazao je Bulkan.

Član Vespa kluba Trst Roberto Riči rekao je da su lani na ovoj manifestaciji učestvovala dva člana ovog kluba, a da ih je ove godine došlo 12.

- Oduševljeni smo svim onim što smo vidjeli i  gostoprimstvom Banjalučana, pa ćemo iduće godine doći u mnogo većem broju - kazao je Riči. 

Klub

"Vespa klub" Banjaluka osnovan je 2012, a već godinu kasnije bio je organizator prvih susreta ljubitelja italijanskih dvotočkaša. Već tada skup je dobio međunarodni karakter. "Vespa" je model motocikla italijanske firme "Pjađo" i prvi je globalno popularni skuter. Prva "vespa" proizvedena je 1946. godine, dizajnirali su je sin vlasnika tvornice Enriko Pjađo i vazduhoplovni inženjer Koradino Daskanio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana