Istočni tranzit i kružni tok smanjuju gužve u Banjaluci

Vesna Popović
Istočni tranzit i kružni tok smanjuju gužve u Banjaluci

Banjaluka - Spoj dva kraka istočnog tranzita i novi kružni tok kod Rebrovačke crkve trebalo bi da budu završeni do septembra, čime bi bile riješene saobraćajne gužve, odnosno zagušenja na tom veoma frekventnom području.

Zaključak je to sastanka gradonačelnika Igora Radojičića i direktora javnog preduzeća "Putevi RS" Nenada Nešića, koji je održan u petak u Gradskoj upravi.

Tom prilikom razmatrani su i projekti koje ovo preduzeće planira da realizuje ove godine na području grada.

- U istočni tranzit i kružni tok biće investirano 1,5 miliona KM. Realizacijom tih projekta trebalo bi da budu riješena dva velika saobraćajna problema u gradu i očekujem da radovi teku dinamikom o kojoj smo se na sastanku i dogovorili. Iduće sedmice trebalo bi da bude objavljen tender za izbor izvođača radova na kružnom toku kod Rebrovačke crkve - kazao je Radojičić.

Kada je u pitanju istočni tranzit, Radojičić je potvrdio da u ovom trenutku ne odstoje prepreke za dalje radove, jer kako je rekao, na toj dionici su riješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Istočni tranzit je dugo bio upravo slijepa ulica, prvo zbog nedostatka sredstava za njegovu dalju izgradnju, a zatim i zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i sada su te prepreke otklonjene. Grad će finansirati izgradnju komunalne infrastrukture, a "Putevi RS" saobraćajnicu sa 850.000 KM - napomenuo je Radojičić.

Dodao je da su razgovarali i o nastavku izgradnje puta Bronzani majdan - Stratinska te o problemima saobraćajnih gužvi na zapadnom tranzitu.

- Jedna od kritičnih tačaka je raskrsnica ulica Krajiških brigada i Ranka Šipke, na kojoj želimo naći način da se poveća prohodnost saobraćaja - kazao je Radojičić.

Direktor "Puteva RS" Nenad Nešić je kazao da ovo preduzeće ima na raspolaganju 1,5 miliona KM za realizaciju oba posla.

- Ukoliko ne bude nepredviđenih problema, ova dva projekta bi trebalo da budu završena do septembra. Iduće sedmice ćemo raspisati tender za izbor izvođača radova za izgradnju kružnog toka. Kada je u pitanju istočni tranzit, sa gradom ćemo potpisati sporazum koji će definisati šta je čija nadležnost, nadam se do kraja mjeseca, da bismo odmah nakon toga mogli krenuti u njegovu gradnju - kazao je Nešić.

Projekti

Nenad Nešić je rekao da će "Putevi RS" pokušati putem kredita da obezbijede sredstva za nastavak gradnje puta Bronzani Majdan - Stratinska.

- Osim toga do 15. juna trebalo bi da bude završena sanacija klizišta na magistralnom putu Banjaluka - Kotor Varoš u Adi - kazao je Nešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana