Inspekcija zabranila skladištenje boksita u Ložioničkoj ulici

Vesna Popović
Inspekcija zabranila skladištenje boksita u Ložioničkoj ulici

Banjaluka - Ekološki inspektori zabranili su u petak "Željeznicama RS" skladištenje boksitne rude na parceli pored 20. kolosijeka u Ložioničkoj ulici a crvena traka koju su postavili može biti skinuta samo kada ovo preduzeće nabavi ekološku dozvolu.

Portparol Gradske uprave Milenko Šajić izjavio je da se radi o prinudnom izvršenju rješenja o zabrani koje je Odjeljenje za inspekcijske poslove donijelo još 18. maja.

- Zabrana nije odmah uvedena jer je "Željeznicama RS" bio ostavljen prostor da pribave ekološku dozvolu. U dva navrata je odgađano stavljanje crvene trake na 20. kolosijek.  Kontrola koja je obavljena 17. novembra pokazala je da nisu ni pokrenuli postupak kod Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju za dobijanje ekološke dozvole. Zato im je do daljeg zabranjeno skladištenje rude na  lokaciji u Ložioničkoj ulici - rekao je Šajić i istakao je da uklanjanje trake predstavlja krivično djelo.

Objasnio je da se postupak u vezi sa nepropisnim skladištenjem rude boksita kod 20. kolosijeka vodi u proteklih pet godina te da je Odjeljenje za inspekcijske poslove vodilo postupke protiv nekoliko privrednih subjekata.

Mještani ove ulice smatraju da ova zabrana ne znači ništa već da je potrebno da se skladištenje rude boksit u potpunosti  iseli na drugu lokaciju.

- Želimo da živimo normalno. Dvorišta su nam puna crvene prašine i od nje ne možemo živjeti. Kada je prije nekoliko dana duvao vjetar od prašine se nije moglo disati - rekla je mještanka ove ulice koja nije željela da joj ime objavimo

U resornom Ministarstvu su rekli da u ovom momentu nema zahtjeva za lokacijske uslove, ekološku dozvolu ili bilo koju drugu odluku iz nadležnosti ovog ministarstva za bilo koje postrojenje ili drugu vrstu objekata na lokalitetu Ložioničke ulice.

Kada je u pitanju rješenje koje su izdali gradski ekološki inspektori 18. maja a kojim se zabranjuje skladištenje boksita na ovoj lokaciji u Ministarstvu su rekli da su "Željeznice RS" na njega uložile žalbu 25. maja.

- Ona je odbijena 5. jula a protiv tog rješenja Ministarstva "Željeznice RS" su 4. avgusta pokrenule sudski proces pred Okružnim sudom u Banjaluci, koji još nije okončan - rekli su u ovom ministarstvu.

"Željeznice RS"

Iz "Željeznice RS" nismo uspjeli dobiti stav u vezi sa ovim pitanjem. U upravi ovog preduzeća su objasnili da je generalni direktor Dragan Savanović na službenom putu  i da će se izjasniti o ovom pitanju tek u ponedjeljak.

Propisi

Adekvatnom organizacijom procesa rada sprečavati nastajanje i rasipanje svih vrsta otpada

Manipulativni plato održavati u što čistijem stanju, redovno ga održavati kako ne bi došlo do dodatnih zagađenja voda koje se odvode sa ovih površina

Ugraditi  prefabrikovane separatore ulja i masti sa integrisanim taložnikom za prečišćavanje oborinskih otpadnih voda sa lokacije

Prema najbližim stambenim objektima (lijevo i desno od kolske vage u širini predmetne parcele), postaviti montažne izolacione zvučne panela u cilju zaštite         širenja buke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana