“Inost mladih 2022”: Đaci pokazali inovacije iz automatike i informatike

Jelena Tanacković, Sara Bojanić
“Inost mladih 2022”: Đaci pokazali inovacije iz automatike i informatike

BANjALUKA - U Domu omladine juče je otvorena 24. Međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2022”, posvećena Danu grada i 21. novembru Danu oslobođenja Banjaluke u Velikom ratu.

Izložba će trajati do 22. aprila, do kada će posjetioci moći da vide više od 300 radova mladih inovatora iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Rusije, Slovenije i Tajvana u kategorijama automatika, informacione tehnologije i slobodna tema.

Učenik Tehničke škole iz Doboja Stefan Božičković rekao je za “Glas Srpske” da je za ovu školu izuzetno važno učešće na “Inostu mladih”.

- Prikazaćemo kardansko vratilo, diferencijalnu i stambenu kuću. Svi dijelovi su izrađeni pomoću 3D štampača i spojeni na motor koji okreće kardansko vratilo i diferencijal te pravi pokrete, što je vrlo zanimljivo - rekao je Božičković.

Predsjednik Udruženja inovatora regije Bijeljina i profesor Tehničke škole, Živa Makrin kazao je kako ovo nije prvi put da ova škola učestvuje na “Inostu mladih” i da se rado odazivaju ovakvim manifestacijama.

- Pripremili smo dva nova rada, a to je 3D štampač i dron. Imali smo kratak period da se spremimo za ovogodišnji “Inost”, tako da je ovo za nas bio veliki izazov - kazao je Makrin.

Osvrnuo se i na uspjehe koje su učenici ove škole postigli prethodnih godina na raznim takmičenjima.

- Dron je napravio učenik koji je prošle godine radio na pametnom ogledalu, sa kojim smo osvojili nagradu “Arhimed”, to je zlatna medalja na takmičenju u Moskvi, a osvojili smo i zlatnu medalju na “Tesla festu” i na “Inostu mladih” održanom prošle godine - rekao je Živa.

“Inost mladih 2022” pod motom “Iskažite vašu aktivnost i efikasnost” održava se u organizaciji Saveza inovatora RS i Udruženja inovatora Banjaluke, a pod pokroviteljstvom grada Banjaluka i Vlade Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Miodrag Peranović, koji je otvorio ovogodišnju izložbu, kazao je da na ovaj način žele da podrže mlade inovatore i stvaraoce i da ih podstaknu na dalji rad.

Ovlašteni potpisnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Danijela Kajkut istakla je da je zadovoljna odzivom mladih inovatora.

- Ova manifestacija je posebno značajna jer je posvećena 22. aprilu, Danu grada - kazala je Kajkutova.

Sajam ispred “Krajiške kuće”

U okviru proslave i obilježavanja Dana grada, ali i drugog rođendana “Krajiške kuće” na platou ispred “Krajiške kuće”, održana je izložba poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, domaće hrane, delicija i prirodne kozmetike.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić istakao je da su ovu manifestaciju organizovali sa ciljem predstavljanja i promocije poljoprivrednih proizvođača i malih preduzetnika sa područja grada.

- Na štandovima su izloženi domaći proizvodi naših krajiških proizvođača. Za nas je ovo bitan dan. Dvije godine rada kuće velika je stvar, posebno jer vidimo zadovoljstvo privrednika i građana - rekao je Ilić.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je “Krajiška kuća” ambasador svih ljepota Krajine te predstavlja simbol grada.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić dodao je kako je cilj da poljoprivrednici dio proizvoda prerade na imanju i ponude na tržištu.

Ističe da se u ovoj godini javilo 130 proizvođača koji žele da investiraju u farme te da će biti podržani sa 30 odsto iznosa investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana