Ilić na čelu Centra za razvoj poljoprivrede

Vesna Popović
Ilić na čelu Centra za razvoj poljoprivrede

Banjaluka - Gradonačelnik Igor Radojičić imenovao je juče Draška Ilića za vršioca dužnosti novoformiranog Centra za razvoj poljoprivrede i sela, saznaje "Glas Srpske".

Imenovanje Ilića, koji je trenutno šef Kluba odbornika SNSD-a u gradskom parlamentu, uslijedilo je nakon nedavne odluke Skupštine grada o transformaciji dosadašnjeg Centra za razvoj i unapređenje sela, koji je, od njegovog formiranja 2003. godine, vodio Milenko Šarić.

Na prijedlog Radojičića, Centru je oduzeta jedna od njegovih ključnih nadležnosti, odnosno izgradnja i održavanje seoskih vodovoda, koja je prešla u ruke gradskog "Vodovoda".

Centru su ostala ovlašćenja za podjelu poljoprivrednih podsticaja i upravljanje Razvojno-edukativnim centrom "Manjača".

Radojičić je ranije rekao da je ključni razlog transformacije Centra nezadovoljstvo dosadašnjim radom ove javne ustanove.

Ilić je "Glasu" kazao da će se Centar u potpunosti posvetiti razvoju poljoprivrede.

- Prioritet će biti izrada resursne karte ruralnog područja Banjaluke, koja će dati pokazatelje razvijenosti svake seoske mjesne zajednice ponaosob, odnosno pokazaće čime raspolažemo, a šta nemamo. Poslije toga napravićemo strategiju razvoja ruralnog dijela za period do 2025. godine - rekao je Ilić.

Istakao je da se što prije mora krenuti u izradu novih pravilnika koji će odrediti kako unaprijediti razvoj poljoprivrede.

- Jedan od prioriteta je razvoj komercijalnih domaćinstava, čime će posao dobiti vlasnik i članovi njegove porodice, a možda će i zaposliti dodatne radnike - kazao je Ilić.

Dodao je da će na REC "Manjača" pokušati da angažuju sve proizvodne kapacitete, bilo kroz lični angažman, koncesiju ili javno-privatno partnerstvo.

- U narednom periodu treba da prebacimo nadležnost za upravljanje seoskim vodovodima na preduzeće "Vodovod" i kako taj dio posla budemo prebacivali, tako ćemo gubiti i dio radnika koji su radili na tim poslovima. Pretpostavljam da će oni biti prebačeni u "Vodovod", a onaj dio zaposlenih koji je održavao rasvjetu otići će u Odjeljenje za komunalne poslove. Preostali će u skladu sa novom sistematizacijom dobiti svoja radna mjesta. Za one za koje ne budemo imali zaduženja, postupićemo u skladu sa Zakonom o radu - kazao je Ilić.

Klub odbornika

Zbog imenovanja Ilića neminovne su i izmjene u odborničkom klubu SNSD-a. Tako će umjesto njega u skupštinske klupe, kao sljedeći na listi, doći potpredsjednik Gradskog odbora SNSD-a i ortoped u zavodu "Miroslav Zotović" Stanislav Palija.

Ilić nije mogao reći ko će ga zamijeniti na mjestu šefa kluba te da će tu odluku u narednom periodu donijeti organi stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana