“Igropolis” u Domu omladine okupio više od 50 mališana: Uz društvene igre do zbližavanja porodice

Jana Kezić
“Igropolis” u Domu omladine okupio više od 50 mališana: Uz društvene igre do zbližavanja porodice

Igranjem društvenih igara jačamo zajedništvo, socijalne i motoričke vještine, a osim toga to je idealno vrijeme za zbližavanje porodice, jer se tada priča o mnogim važnim temama koje su, usljed prekomjernog korištenja modernih tehnologija i društvenih mreža, nepravedno zapostavljene.

Rekao je to za “Glas Srpske” Ljubinko Jović koji je organizovao prvo takmičenja u društvenim igrama “Igropolis”, održano prije nekoliko dana u Domu omladine. Atmosferom i rezultatima više je nego zadovoljan s obzirom na to da je takav događaj prvi put organizovan u gradu na Vrbasu.

Ideja se rodila, kako kaže, iz razgovora sa vlasnicima firme “Kumaro”, koja proizvode društvene igre.

- Svjesni smo problema sa kojim se susreću roditelji, ali i djeca u modernom dobu, a to je preopterećenost društvenim mrežama i prekomjerno gledanje TV-a,  pa smo na ovaj način željeli da podsjetimo na koji način se djeca, ali i njihovi roditelji mogu zabaviti - rekao je Jović.

Osnovni cilj je, kako on priča, da se svi vratimo okupljanjima i druženjima kao što je to ranije bilo, a idealna prilika za to su  upravo društvene igre.

Istakao je da je na takmičenju  učestvovalo više od 50 djece uzrasta od tri do 13 godina, a sa njima su bili i roditelji.

- Mališani su imala priliku da igraju poznate igre kao što su: igra memorije, tangrama, ne ljuti se čovječe, ali ge­o-genije, igra koja putovanjem kroz Evropu uči najmlađe glavnim gradovima, zastavama i lokacijama evropskih država, a tu je bila igra strategije  - kalingo - objasnio je Jović.

Dodao je da su za najmlađe organizovali i kutak sa bojankama i mozgalicama.

- Takmičenje je bilo neformalno, a zanimljivo je da su pobjednici izvlačeni iz šešira, pa je šestoro mališana dobilo školske torbe sa društvenim  igrama - kazao je Jović.

Prema njegovim riječima, atmosfera je bila odlična i svi su uživali, a djeca su željela da ostanu i duže nego što je predviđeno.

- U toku izvlačenja slučajnim odabirom smo izvukli dvije bliznakinje, pa smo mislili da je ista djevojčica došla po nagradu. Osim toga, jedan dječak je nagovarao oca da i poslije takmičenja ostanu da se igraju i druže sa drugarima koje je upoznao - rekao je Jović.

Nisu samo djeca bila zadovoljna, nego i roditelji koji su istakli da očekuju da ovakvo druženje ponovo bude organizovano.

- Saglasni su da bi voljeli da u Banjaluci postoji više sadržaja koji su usmjereni na slobodno vrijeme koje kvalitetno mogu provesti sa svojom djecom. Zajednički stav je bio da ne bi bilo loše otvaranje nekog kluba za društvene igre, a da to nije isključivo park, nego mjesto gdje roditelji mogu doći sa djecom i tokom hladnijeg vremena objasnio - rekao je Jović istakavši da su i roditelji dobili poklon pakete zdrave hrane i vaučere za potrošnju u marketima.

Priručnik

Ljubinko Jović kaže da su u planu i panel diskusije, na temu ekranizma kao modernog oblika poremećaja pažnje kod djece.

- Pozvaćemo ljude iz struke i vlasti da skrenu pažnju na taj problem, a rezultat svega bi trebalo da bude jedan priručnik na temu kako obrazovati i vaspitati dijete u 21. vijeku, kada je sve ekranizovano - rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana