Igralište u Boriku pred odbornicima

Vesna Popović
Igralište u Boriku pred odbornicima

Banjaluka - Skupština grada raspravljaće na zasjedanju 24. novembra o dječijem igralištu na Bulevaru vojvode Živojina Mišića u Boriku koje je Srpska pravoslavna crkvena opština zatražila za izgradnju crkve.

Tako je odlučio Kolegijum Skupštine grada na sjednici u četvrtak.

Mnogo polemike izazvala je inicijativa za izmjenu regulacionog plana za taj dio grada zbog zahtjeva da na pomenutoj površini bude izgrađen pravoslavni hram. Održano je nekoliko skupova i javna rasprava, a mišljenja su podijeljena. Većina stanovnika Borika je za očuvanje dječijeg igrališta, dok u crkvenoj opštini ne žele da odustanu od pomenute lokacije.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban rekao je da građanska inicijativa za očuvanje igrališta sadrži 5.000 potpisa.

- Razgovarao sam sa njegovim preosveštenstvom vladikom banjalučkim Jefremom koji mi je rekao da Srpska pravoslavna crkvena opština ne insistira isključivo na toj lokaciji već može u obzir doći i neka druga. Ono što još mogu reći je da je u toku provjera potpisa na peticiji - rekao je Balaban ne iznoseći kakav će biti stav njegove partije DNS o ovom pitanju.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Duško Račić rekao je da će ovaj klub uvijek poštovati građanske inicijative.

- Nema ništa logičnije ni korektnije nego da se uvaži interes i javno artikulisan stav građana koji žive u Boriku. Svaka građanska inicijativa koja je podnesena na legitiman način će uvijek biti uvažena - rekao je Račić.  

Smatra da bi najbolje bilo da građani u zakonom propisanoj formi, eventualno i referendumom, odluče o namjeni ove površine.

Šef Kluba odbornika PDP-NDP Zoran Talić je rekao da će ovaj klub podržati inicijativu građana Borika.

- Nismo protiv izgradnje crkava, ali treba uzeti u obzir potrebe građana - naveo je Talić.

Isti stav je imao i nezavisni odbornik Milenko Jaćimović koji je dodao da će isto glasati i nezavisni odbornik Milenko Dragišić.

Član Kluba nezavisnih odbornika Slobodan Lukić rekao je da će glasati za ostanak zelene površine. Dodao je da će se tome pridružiti i ostali članovi njegovog kluba.

Neodlučni su bili u SDS-u, a odbornik Đorđe Umićević je rekao da će svoj stav iznijeti na sjednici gradskog parlamenta.

Inicijativa

"Građanska inicijativa za Borik" predala je u ponedjeljak Gradskoj upravi peticiju sa 5.000 potpisa građana za očuvanje javne zelene površine i dječijeg igrališta na Bulevaru vojvode Živojina Mišića u naselju Borik. Iz ove inicijative su naglasili da žele da ovo pitanje bude što prije riješeno, te da se ono razmatra na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana