Igraju predstavu da bi platili drugarima ekskurziju

Aleksandar Stojanović
Igraju predstavu da bi platili drugarima ekskurziju

BANjALUKA - Da drugarska solidarnost i humanost mladih nema granice, najbolji dokaz su učenici trećeg razreda Medicinske škole koji u četvrtak od 19 časova u Domu omladine organizuju predstavu kako bi prikupili novac za svoje drugare iz razreda koji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju.

Poznato je da su maturske ekskurzije nezaboravno iskustvo za sve učenike, ali posljednjih godina one su sve veći finansijski teret za kućne budžete i nisu rijetke akcije u kojima drugari međusobno skupljaju novac ili se obraćaju određenim firmama, ali učenici III5 razreda ove škole otišli su korak dalje i odlučili da svojim znanjem i radom taj novac za svoje drugare zarade.

Učenica ovog odjeljenja Nikolina Erak kazala je da su predstavu "Savremeno ili tradicionalno - pitanje je sad", koju su režirali zajedno sa profesoricom srpskog jezika Milicom Pašić, već igrali u decembru, a da su ovaj put odlučili da ima humanitarni karakter pa da skupe novac za dvoje svojih drugara.

- Pošto je cijena ekskurzije za jednu osobu 620 KM, potrebno je da prikupimo 1.240 KM. Za našu predstavu nismo odredili cijenu karte, jer će svi koji dođu moći donirati koliko žele. Nadamo se da ćemo prikupiti dovoljno sredstava za oboje. Ako bismo skupili i više novca, to bismo donirali za učenike iz nekog drugog odjeljenja - kazala je Erakova.

Učenici su u ovu predstavu uložili mnogo truda, a kako ističu, publika će imati šta da vidi.

- Kroz ovaj komad želimo da prikažemo "sukob" modernih i tradicionalnih shvatanja, a obradili smo teme kao što su jezik, nacionalni identitet, kultura, vjera, književnost i druge. Kada smo prvi put odigrali predstavu, reakcije publike su bile sjajne i nadamo se da će odziv biti kao i prošli put, te da će publika izaći zadovoljna viđenim - rekla je Erakova.

Dodala je da im nije cilj da promovišu svoj humani gest ili samu predstavu, već isključivo da prikupe pomenuta sredstva.

- Zato ovim putem pozivamo sve građane da dođu na predstavu i doniraju onoliko koliko su u mogućnosti, jer svaka pomoć je dobrodošla kako naši drugari ne bi ostali uskraćeni za ovo, za sve učenike nezaboravno iskustvo - zaključila je Erakova.

 

Pozitivni komentari

Predstava koju su režirali učenici III5 Medicinske škole naišla je na pozitivne kritike i podršku Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta", ali i profesora Milorada Telebaka, Luke Kecmana, te pedagoga i direktora škole.

- Ta podrška nam je mnogo značila, jer je to bila potvrda da je naš rad i trud primijećen i cijenjen - rekla je učenica Nikolina Erak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana