Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke: Želimo Egzit i status evropske prestonice kulture

Vesna Popović
Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke: Želimo Egzit i status evropske prestonice kulture

Banjaluka - Banjaluka je zainteresovana 2024. godine bude Evropska prestonica kulture i Evropska prestonica mladih kao i za organizaciju manifestacije sličnoj muzičkom festivalu svjetskog glasa "Egzit" .

O ovim temama kao i o unapređenju saradnje gradonačelnik Igor Radojičić razgovarao je juče u Novom Sadu sa prvim čovjekom ovog grada Milošem Vučevićem.

- Vučević nam je stavio na raspolaganje sve kapacitete novosadske administracije kako bi nam pomogli, ukoliko i donesemo zvaničnu odluku o kandidaturi za organizaciju ovog događaja - rekao je Radojičić.

On je izrazio interesovanje za proces kandidovanja za Evropsku prestonicu kulture, koja je najveći evropski događaj iz te oblasti, s obzirom na to da se Novi Sad, u oštroj konkurenciji, prošle godine izborio da 2019. godine bude Evropska prestonica mladih, a 2021. godine i Evropska prestonica kulture.

Radojičić je naglasio je da je Banjaluka posebno zainteresovana za obje nominacije, imajući u vidu da se u jesen ove godine mogu podnositi kandidature za organizaciju ovog događaja za 2024. godinu.

Naglasio je da je, u isto vrijeme, razgovarano i o ponudi iz Novog Sada da se iduće godine u Banjaluci organizuje manifestacija, slična muzičkom festivalu "Egzit", po kojem je Novi Sad prepoznat u evropskim i svjetskim okvirima.
U okviru tih nastojanja, Radojičić je razgovarao i sa organizatorima festivala "Egzit" o mogućnostima saradnje u smislu pokretanja slične manifestacije i u gradu na Vrbasu.

Radojičić je pozvao Vučevića u uzvratnu posjetu Banjaluci 22. aprila, na Dan grada i prenio spremnost za unapređenje međusobne saradnje u svim oblastima djelovanja gradskih administracija.

Sastanci u Beogradu

Delegacija grada sa v.d. načelnicom Odjeljenja za finansije Božanom Šljivar na čelu, sastaće se danas u Gradskoj upravi Beograda sa predstavnicima administracije prestonice Srbije.

U delegaciji su još načelnici: Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Radenko Laketić,   Odjeljenja za prostorno i strateško planiranje Slobodan Stanarević, Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman i Odjeljenja komunalne policije Milenko Letić.

Cilj ove posjete je da se konkretizuje saradnja između Banjaluke i Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana