Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke: Sačuvati reputaciju grada zelenila i aleja

Vesna Popović
Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke: Sačuvati reputaciju grada zelenila i aleja

Banjaluka - Banjaluka mora zadržati reputaciju grada zelenila, parkova i aleja sa mnogo drveća zato i planiramo sadnju novih stabala.

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić u petak nakon simbolične sadnje lipe u Aleji Svetog Save u naselju Borik, u okviru jesenje akcije obnove zelenila u gradu, za koju je planirano 27.000 KM.

- Građani su proteklih godina najviše primjedbi imali na ubrzanu urbanizaciju grada, građenje i gubljenje zelenih površina, zato i više pažnje želimo posvetiti tom pitanju - istakao je Radojičić.

Dodao je da će biti posađeno 175 sadnica stabala i to lipe, kestena, javora, smrče, hrasta i ginko bilobe.

- Oformićemo nove drvorede, popuniti one koji su prorijeđeni i dodati nešto novog parkovskog zelenila. Sadićemo i nova stabla zbog aerozagađenja i buke uz zapadni tranzit - kazao je Radojičić.

Kada je u pitanju izgradnja parkinga u ulici Gavre Vučkovića nedaleko od mosta Venecija, Radojičić je rekao da su se građani i određena udruženja žalili na uništavanje i izmještanje drvoreda.

- Tražio sam od inspekcije da izađe na lice mjesta i utvrdi činjenice. Ako se preliminarne informacije pokažu kao tačne, zahtijevaću da se drvored vrati na svoje mjesto - kazao je Radojičić.

Istakao je da će za buduće urbanističko planiranje grada biti zadužen gradski arhitekta.

- Biće u funkciji savjetnika gradonačelnika. Neće biti državni službenik već će njegov mandatni period biti  vezan za mandat gradonačelnika i neće biti stranačko lice. On će se baviti makroplaniranjem, a ne pojedinačnim parkinzima ili slično, već pravcima razvoja grada, mjestima gdje će se nalaziti parkovi, saobraćajnice i industrijske zone - kazao je Radojičić.

Podsjetio je da je za 23. novembar zakazana konstitutivna sjednica Skupštine grada.

- Na njoj će biti imenovani vršioci dužnosti načelnika prema postojećoj sistematizaciji i tu će biti nikoliko onih koji su u tranziciji jer 1. januara 2017. godine nastupa nova sistematizacija, koja donosi nova odjeljenja i nove načelnike. SNSD će utvrditi imena onih koji će biti predloženi za mjesta v.d. načelnika odjeljenja za finansije i inspekcijske poslove do te sjednice. Za obje pozicije u opticaju je po nekoliko imena - rekao je Radojičić, ali nije želio da precizira o kome se radi.

Ložionička

Govoreći o Ložioničkoj ulici u kojoj se nalazi željeznički peron za pretovar boksita, Igor Radojičić je rekao da će inspektori izaći na teren. Građani su se žalili da im smetaju prašina i blato. Poslije toga inspekcija je zabranila pretovar rude, a raniji gradonačelnik je odgodio izvršenje te zabrane na 90 dana.

- Prema informacijama kojima raspolažem, "Željeznice RS" nisu pribavile ekološku dozvolu, niti su se neki drugi uslovi ili razlozi promijenili. Ukoliko je tako, tamo će morati da se zabrani rad - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana