I putem plakata poziv na legalizaciju objekata

Vesna Popović
I putem plakata poziv na legalizaciju objekata

Banjaluka - Pozivamo sve koji još nisu legalizovali bespravno sagrađene objekte da bez obzira na dokumentaciju uđu u proces dobijanja naknadne građevinske dozvole prije isteka roka 31. decembra jer će tako ostvariti povlastice a u akciju su se uključile i mjesne zajednice na kojima su plakati sa pozivom za legalizaciju.

Rekao je to juče vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje  Slobodan Stanarević. 

- Važno je da građani predaju zahtjev makar on bio i nepotpun. Na taj način će pokrenuti proces legalizacije i za njih će važiti pravila koja su trenutno na snazi a to znači povoljnije cijene za naknadnu građevinsku dozvolu. Kasnije mogu obezbijediti ostalu dokumentaciju koja im u ovom trenutku možda nedostaje - naveo je Stanarević.

Napomenuo je da će građani i nakon isteka predviđenog roka moći legalizovati svoje bespravno izgrađene objekte ali prema drugim pravilima.

- To znači da će i cijene za legalizaciju biti mnogo veće - kazao je Stanarević.

Naveo je da građani dnevno podnesu  između 400 i 500 novih zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u gradu.

- Kako se približava 31. decembar,  koji je krajnji rok za predaju zahtjeva broj zahtjeva je višestruko veći nego u prethodnom periodu. Trenutno u obradi imamo oko 10.000 zahtjeva a prema procjenama taj broj bi trebalo da se popne na 15.000 i veoma je važno da što veći broj građana preda zahtjev za legalizaciju svoje imovine - kazao je Stanarević.

U Odjeljenju za prostorno uređenje su više puta napomenuli da je moguće legalizovati samo objekte koji su izgrađeni ili čija je izgradnja započela do 24. maja 2013. godine.

- Legalizacija predstavlja naknadno izdavanje lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole za objekte, odnosno dijelove objekata izgrađene bez građevinske dozvole ili na kojima je prilikom građenja odstupljeno od glavnog projekta - naveli su u ovom odjeljenju.

Povoljnosti

Cijene za legalizaciju su trenutno veoma povoljne. Tako za objekte ukupne površine do 100 kvadratnih metara naknada za legalizaciju iznosi 100 KM, a do 200 kvadrata, 500 KM. Za individualne stambene i stambeno-poslovne objekte, čija je građevinska površina manja od 400 kvadratnih metara i koji su u potpunosti završeni, naknadna građevinska i upotrebna dozvola izdaju se jednim rješenjem.

Dokumenta za legalizaciju

Zahtjev za legalizaciju

Kopija katastarskog plana sa identifikacijom starog i novog premjera

Dokaz o vlasništvu (izvod iz javne evidencije o nepokretnostima)

Geodetski snimak objekta

Građevinska dozvola, ako je ona bila izdata

Gradska administrativna taksa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana