I penzioneri idu u škole plivanja

Nevena Bunić
I penzioneri idu u škole plivanja

Banjaluka - Instruktori u školama plivanja imaju pune ruke posla, a među neplivačima koji traže pomoć je sve više odraslih, pa čak i ljudi u poznim godinama.

U javnom preduzeću "Akvana" u okviru kojeg radi Gradski olimpijski bazen tokom cijele godine traje škola plivanja.

- Najviše prijavljenih imamo u maju i junu. Grupe se formiraju po uzrastu, a najstariji polaznik ovog ljeta je imao 51 godinu. U školama plivanja koje koriste bazen u ponudi su dvije vrste obuke i to obuka neplivača i obuka korektivnog plivanja - rekao je službenik "Akvane" Borivoje Jevđenić.

Vlasnik Velnes centra "Fortuna" Dalibor Simić kaže da je zainteresovanost građana da nauče plivati na njihovim bazenima porasla u posljednjih nekoliko godina.

- I djeca i stariji sve više traže časove, a počinju sa osnovama pa prelaze na različite stilove. Obuka traje 15 radnih sati. Kada smo otvorili bazene 2008. godine, mislim da je među posjetiocima bilo možda 80 odsto neplivača, a sada ih je oko 50 odsto. Imali smo slučaj jednog starijeg gospodina koji je kod nas naučio plivati i od tada redovno dolazi - kazao je Simić.

Instruktor u plivačkom klubu "Mladost" Srđan Mićin kaže da oni koji nauče da plivaju u bazenima mogu znanje da primijene i na brze rijeke kao što je Vrbas.

- U školi se prvo uči slobodan stil, održavanje na vodi i prevazilaženje straha od vode. Oni koji prvi put plivaju u rijeci moraju da budu posebno oprezni - rekao je Mićin.

Jedan od starijih polaznika škole plivanja, koji se predstavio kao penzioner Dušan, kaže da nije sramota i u poznijim godinama naučiti nešto što do sada nije.

- Kod mene je strah od vode bio jači od svega. Ipak sam na nagovor mojih vršnjaka sa kojima igram ulični šah odlučio da prevaziđem sve fobije od vode i mogu reći da sam savladao tehniku plivanja. Kupam se na bazenima, jer ipak Vrbas je plahovit i hladan za moje godine, a mladima bih preporučio da se čuvaju rijeka, pogotovo oni slabiji plivači. Preporučio bih školama plivanja da dio obuke sprovedu na Vrbasu i sigurno je da bi tada bilo manje tragedija - rekao je Dušan.

Odustajanje

Među polaznicima škola plivanja ima i onih koji ne uspiju da savladaju "gradivo" odnosno tehniku.

- Nema ih puno, ali ih ima i među njima je više odraslih nego mladih. Obično dođu tri-četiri puta na časove pa odustanu. Među najmlađima imali smo slučaj da trogodišnje dijete nije htjelo da se odvoji od roditelja, više zbog straha od nepoznatog nego od vode - kazao je Mićin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana