Humanitarno udruženje žena “Duga”: Istorija zapisana u motivima zmijanjskog veza

Jana Kezić
Humanitarno udruženje žena “Duga”: Istorija zapisana u motivima zmijanjskog veza

BANjALUKA - Srpska tradicija je zapravo nepisana istorija naših prostora i mnoge stvari, koje nismo uspjeli da pronađemo u zapisima i dokumentima, možemo da otkrijemo u etno-motivima.

Kazala je to za “Glas Srpske” članica Humanitarnog udruženja žena “Duga” Slobodanka Ristić Gašić te dodala da članice i ove godine nastavljaju brojne aktivnosti.

- Uskoro ćemo organizovati akciju u kojoj ćemo sugrađane i posjetioce obradovati kesicama-pisanicama za čuvarkuće, jer stiže vrijeme vaskršnjih praznika - rekla je Ristić Gašić. Osim toga, kako kaže, povodom slave grada Spasovdana prirediće iznenađenje.

- Planirali smo da 20. maja ispred parka “Petar Kočić” napravimo veliki peškir u zmijanjskom vezu, čime namjeravamo da postavimo svjetski rekord - kazala je Ristić Gašić.

Istakla je da će na ljeto, po treći put, organizovati i malu školu zmijanjskog veza na kojoj će djecu školskog uzrasta učiti vještinama pletenja i vezenja.

- Iz godine u godinu na radionice dolazi sve veći broj djece. Osim toga, sve je više mladih djevojaka i žena koje su zainteresovane da nauče tehniku izrade zmijanjskog veza - rekla je Ristić Gašić.

Polaznike, kako kaže, zanima da nauče i druge tehnike veza, pletenja i heklanja. Zanimljivo je da se među polaznicima male škole zmijanjskog veza nerijetko nađu i dječaci.

- Iako se ove vještine uglavnom povezuju sa ženama, imamo dječake od 10 do 12 godina koji su zainteresovani za zmijanjski vez - kazala je Ristić Gašić. Pojasnila je da dječaci obično dođu sa nekom ženskom osobom, najčešće sestrom, pa onda se zainteresuju za vez.

- Srećni smo što možemo prenijeti znanja o tim tehnikama na mlade. Osim toga, na radionicama im pričamo i o tradiciji, te ističemo koliko je ona važna - rekla je Ristić Gašić.

Dodala je da tokom male škole zmijanjskog veza polaznike vode u Muzej Republike Srpske i Spomen-sobu Petra Kočića.

- Želimo da se najmlađi na pravi način upoznaju sa tradicijom, istorijom i kulturom - kazala je Ristić Gašić.

Istakla je da su već početkom godine imali besplatne radionice za nezaposlene i studente, gdje su ih tokom obuke, koja traje mjesec, učili tehnikama zmijanjskog veza. Osim toga, posjetili su i nekoliko škola gdje su promovisali zmijanjski vez i  tradiciju. Podsjetila je da su lani imali mnogo aktivnosti, ali i niz kulturnih događaja, poput književnih večeri.

- Na taj način smo pokušali dati vjetar u leđa našim mladim pjesnicima i piscima koji prave prve korake - kazala je Ristić Gašić.

Bez članarine

Slobodanka Ristić Gašić kaže da polaznici koji dolaze na njihove besplatne radionice često postanu i njihovi članovi.

- Upoznamo ih sa našim statutom, koji im damo da iščitaju i onda dobiju pristupnicu za učlanjenje u udruženje. Mi smo jedno od rijetkih udruženja koje članstvo ne naplaćuje, nemamo članarinu - rekla je Ristić Gašić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana