Humanitarno udruženje “Duga”: Đaci učili vještinu zmijanjskog veza

Jovana Ivanović
Humanitarno udruženje “Duga”: Đaci učili vještinu zmijanjskog veza

BANjALUKA - Humanitarno udruženje žena “Duga” u saradnji sa Savjetom mjesne zajednice Bulevar organizovalo je juče izložbu i radionicu zmijanjskog veza, na kojoj su okupili učenike i srednjoškolce koji su po prvi put učili da vezu.

Djevojčice i dječaci su uz dobro raspoloženje i podršku članica “Duge” vezli zmijanjski vez, tradicionalnim plavim koncem na bijeloj tkanini.

Na izložbi u prostorijama Savjeta MZ Bulevar bile su narukvice, jastučići, neseseri i razni drugi predmeti, koje su s ljubavlju i pažnjom izrađivale članice “Duge”.

Događaj su uljepšali učenici Osnovne škole “Jovan Cvijić”, koji su za “Glas Srpske” kazali da su oduševljeni zmijanjskim vezom i radionicom na kojoj su učili ovu vještinu.

Učenica devetog razreda četrnaestogodišnja Katarina rekla je da su motivi ono što ovaj vez čini posebnim.

- Te motive su naše prabake smišljale iz glave. Radi se o običaju koji je karakterističan za naše područje te mi je zato još draži. Ono što mi se sviđa kod zmijanjskog veza jeste činjenica da se već godinama nije mijenjao, a karakteristični plavi konac koji je efektan na bijeloj podlozi pokazuje da se radi o umjetničkom, ali i modnom radu - kazala je ova učenica.

Njen drugar iz klupe, Luka Grbić rekao je da način vezenja nije mnogo zahtjevan, ali da značajnu ulogu igra tehnika prstiju.

Kako kaže, rado će se ponovo odazvati ovakvoj i sličnim radionicama.

- Radi se o tome da napravimo iksić, tako što provučemo iglu s prednje strane, te je izvučemo na zadnjoj strani. Nije teško, imamo šemu po kojoj radimo. Za prvi put je odlično - kazao je uz osmijeh Luka.

Članica udruženja “Duga” Vera Stefanović kazala je da su košulje, odnosno nekadašnje haljine koju su naše prabake nosile prije više od dvjesta godina, vezene na ručno tkanom lanenom platnu, s ukrašenim rukavima privukle najviše pažnje na izložbi.

Geometrijski elementi su, kako kaže, najčešća simbolika ovog veza.

- Radi se krstu koji je upečatljiv na radovima. Negdje se vidi bolje, negdje lošije, ali se gotovo na svakom vezu može pronaći ovakav motiv, a ponegdje je i sakriven - kazala je Stefanovićeva.

Mala škola

Humanitarno udruženje žena “Duga” organizovalo je za djecu tokom ljeta malu školu zmijanjskog veza, u kojoj je diplomu za uspješnog vezitelja dobilo više od 20 učesnika.

Članica “Duge” Slobodanka Ristić-Grašić kazala je da su veoma zadovoljni rezultatima kojima svjedoči i uspješna posjećenost izložbi, kao i broj prodanih dječjih radova na ovogodišnjem “Kočićevom zboru” u Stričićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana