Humanitarna organizacija “Srpska solidarnost”: Čuvarima Kosmeta uvode vodu

Ilijana Božić
Humanitarna organizacija “Srpska solidarnost”: Čuvarima Kosmeta uvode vodu

BANjALUKA - Članovi banjalučkog ogranka humanitarne organizacije “Srpska solidarnost” sprovode akciju “Voda solidarnosti” kako bi Srbima u selu Rajanovci, na Kosovu i Metohiji, rodnom mjestu cara Lazara uveli vodu u osnovnu školu, ambulantu i crkvu.

Član ove organizacije, ogranka u Banjaluci, Duško Rožić kazao je da se akcija sprovodi u svim srpskim predjelima, te da su se Banjalučani do sada uvijek rado odazivali.

- Osnovna škola “Trajko Perić” broji 30 đaka i nema vodu. Zgrada je trošna, a u njenom dvorištu je ambulanta. Preko puta je crkva Svetog Nikole, takođe bez vode. Želja nam je da našoj braći Srbima koji su pravi čuvari Kosova i Metohije obezbijedimo jedan od najosnovnijih uslova za život i rad - rekao je Rožić.

On je naglasio da je realizacija akcije počela, te da je u toku izgradnja vodovoda.

- Ljudi koji tu žive i koji poznaju taj kraj kazali su nam da u blizini postoji voda, što je bio odličan znak. Tako smo odučili da krenemo s akcijom. Okvirni predračun svih radova iznosi oko 3.650 evra. Nakon prvih donacija, kada smo skupili 1.800 evra pokrenuli smo radove, i napravili bušotine. Voda je pronađena na 30 metara dubine - kazao je Rožić.

Naglasio je da su u školi uređeni toaleti i česme, ali da se đaci i nastavnici vodom snabdijevaju tako što je donose u kantama sa obližnjih bunara, te koriste poljski toalet.

- Plan je da voda u ovim objektima i crkvi Svetog Nikole poteče na Vidovdan ove godine, kada se daje pomen kosovskim junacima na Gazimestanu. Želimo da napravimo i seosku česmu. Nedostaje nam oko 2.000 evra. Jedna banjalučka firma se javila i donirala određeni iznos novca, ali nam treba još sredstava. Molimo sve koji su u mogućnosti da nam se pridruže i pomognu - rekao je Rožić.

Naglasio je da bi bilo dobro kada bi građani Republike Srpske koji imaju državljanstvo Srbije donirali dio novca od 100 evra koje ova država treba da im isplati.

- Naši članovi su na taj način već donirali novac. Zainteresovani mogu da se jave meni putem “Fejsbuka” kao bi dobili dodatne informacije. Humanitarni rad ispunjava čovjeka i dobar je osećaj kad znate da možete nekome da pomognete - rekao je Rožić.

Akcije

Duško Rožić je istakao da ova Organizacija planira da i ove godine sprovede akciju prikupljanja školskog pribora za učenike na Kosovu i Metohiji koja se sprovodi krajem avgusta.

- Važno je podsjetiti i na akciju “Taksi solidarnosti” u kojoj su četiri vozača prešla oko 4.000 kilometara prevozeći zdravstvene radnike za vrijeme korone, jer nisu imali prevoz. Odradili su otprilike 300 vožnji za dva mjeseca. Zadovoljni smo i nadamo se da će nam se sugrađani pridružiti u budućim akcijama - rekao je Rožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana